skip to main content

Na letní hostiny i jako studená večeře: špenátový koláč s kozím sýrem

Špenátový koláč s kozím sýrem se bude vyjímat nejen na piknikové dece, ale i v rámci různých oslav, setkání s přáteli či jako předkrm při grilování. Jeho svěží chuť je totiž ideální starter před jakoukoliv hostinou a potěší i jako samostatný chod k večeři. Doplnit ho můžete salátem.

Náplň je v tomto receptu ochucená česnekem a tymiánem. Můžete však tymián vyměnit za jiné bylinky anebo k němu další přidat. Na množství však dávejte pozor, abyste nepřebili jemnou chuť špenátu a kozího sýra. Skvěle se bude do koláče hodit bazalka, oregano, libeček nebo rozmarýn.

Špenátový quiche s kozím sýrem

Na formu 30×10 cm potřebujete:

  • 200 g hladké mouky
  • Špetka soli
  • 100 g másla
  • 2 lžíce vody

Náplň:

Reklama
  • 120 g baby špenátu
  • 100 g smetany ke šlehání   
  •  120 g čerstvého, nezrajícího měkkého kozího sýra
  • 1 stroužek česneku
  • Pár snítek tymiánu
  • 2 vejce
  • Sůl

Na ozdobení:

  • 2 lžíce piniových semínek
  • Microgreens
  • Čerstvý tymián

Postup

  1. Mouku smíchejte se špetkou soli. Do sypké směsi co nejrychleji zapracujte na kostičky pokrájené máslo. Když vznikne směs připomínající sušší drobenku, začněte zapracovávat vodu. Těsto zabalte do fólie a nechte v lednici dvě hodiny odležet.
  2. Těsto vyválejte na slabý plát (silný asi 2 mm) a vyložte jím hranatou formu 30x10cm nebo kulatou formu o průměru 23 cm. Dno několikrát propíchněte vidličkou a důkladně vyložte alobalem. Zasypejte luštěninami, které těsto zatíží, aby se při předpékání nenafukovalo. Pečte při 200 °C 20 minut.
  3. Špenát zalijte horkou (ne vroucí) vodou, rychle promíchejte a sceďte. Voda nemusí být příliš horká – baby špenát má listy jemné, potřebujeme, aby jen trochu ovadl a lépe se mixoval. Vložte špenát ihned do mísy se studenou vodou, znovu promíchejte a sceďte. Vymačkejte přebytečnou vodu a dejte do mísy. Přidejte smetanu, kozí sýr, česnek a lístky tymiánu. Důkladně promixujte dohladka. Nakonec zašlehejte vejce. Nemixujte. Mixováním nebo dlouhým šleháním by se do směsi přidáním vajec dostal vzduch, který by při pečení mohl způsobit praskliny.
  4. Po 20 minutách pečení korpusu odstraňte alobal s luštěninami. Pečte dalších 5 až 10 minut, aby nebylo těsto mokré.
  5. Náplň rovnoměrně rozlijte do předpečeného korpusu. Ztlumte troubu na 170 °C a pečte dalších 25 minut. Nechte zcela vychladnout.
  6. Piniová semínka nasucho opečte na pánvi, nechte zchladnout a nasekejte nadrobno. Koláč jimi ozdobte. Ke zdobení můžete použít také mixrogreens a lístky tymiánu.