Cádiz je pro většinu Čechů téměř neznámá destinace a určitě v tom nejsme sami. Jedno z nejstarších měst Evropy, založené Féničany již tisíc let před naším letopočtem, je ale mezi cestovateli neznámé zcela nezaslouženě.

Přístav v jihozápadním Španělsku má kromě krásné architektury, ve které se mísí křesťanské prvky s byzantskými, pulzující život, kterého je snadné stát se součástí.

Foto: archiv Miroslava Valeše

Po celé jižní délce se za promenádou vine řada dlouhých pláží s volným přístupem k moři. Pokud se tu na pár dní usadíte, je pravděpodobné, že jakmile opustíte dveře hotelu, budete mít na dosah řadu skvělých tapas barů a zároveň budete pár minut pěšky od pláže.

To, že Cádiz neznají zahraniční turisté, ale neznamená, že není oblíbený. Naopak, dovolenou či prodloužený víkend tu totiž tráví rádi sami Španělé, kteří přijíždějí ze všech částí země. I proto je lepší zvolit k výletu pozdní jaro nebo podzim. Na pláži tak budete mít dostatek místa a s trochou štěstí zažijete i slunečné počasí a příjemných pětadvacet stupňů.

Historická část města není velká, takže ji křížem krážem projdete pěšky za půl hodiny. Nevynechte přitom opulentní cádizskou katedrálu, římské divadlo za ní, centrální tržnici, krásná náměstíčka Candaleria a Plaza Mentidero nebo zahradu na západním cípu Parque Genovés.

Pláže La Caleta, Santa María del Mar a Victoria najdete hned za promenádou. Bývají tu o něco vyšší vlny, takže si tady užijí i začínající surfaři.

Foto: archiv Miroslava Valeše

A pokud to se surtováním myslíte vážně, ani to není problém. Pláži El Palmar, kde panují na surfing ideální podmínky a najdete tu zároveň několik škol surfování, se nachází jen několik desítek minut jízdou od Cádizu.

Španělská gastronomie byla dlouho nespravedlivě zastíněna tou italskou nebo francouzskou. Ve Španělsku, a v Andalusii zvlášť, je přitom takřka nemožné se najíst špatně.

Foto: archiv Miroslava Valeše

Několikrát jsem si tu na doporučení objednal jídlo v restauraci, která působila jako typická turistická past: byla přímo v centru, se zalaminovaným lístkem plným vybledlých fotek, znáte to.

Tyto restaurace ve Španělsku ale často klamou tělem a jídlo je tu často vynikající. Špatně jsem v Andalusii jedl jen jednou, a to v moderním bistru pyšnícím se skvělými recenzemi.

Foto: archiv Miroslava Valeše

Nevynechte mušle a další dary moře, maso přelité omáčkou ze sladkých paprik, masa vařená na víně, a pokud jste skuteční foodies, můžete vyzkoušet i chicharones – křupavou vepřovou kůži.

Kde bydlet?

Parador de Cádiz
Opulentní moderní hotel na západním cípu města hned vedle Parque Genovés nabízí nejen skvělé ubytování, ale je známý i díky prvotřídnímu spa.

Candelaria10
Pokud si chcete užít Cádiz s rodinou nebo ve více lidech, apartmánový dům s terasou na roztomilém náměstí Candelaria bude pro takové účely ideální.

Foto: archiv Miroslava Valeše

Case de las Cuatro Torres
Rodinný hotel vybudovaný v historickém paláci z 18. století potěší zase romantiky.

Kam na jídlo?

Taberna Casa Manteca
Výborné tapas si tu můžete objednat doslova na každém rohu, ale ne každý tapas bar se pyšní tím, že je otevřený už roku 1953. Casa Manteca v rybářské části starého města je proto plná historických fotek s unikátní atmosférou.

Mercado Central
Budova centrální tržnice slouží přes den k prodeji ovoce, zeleniny, ryb a masa. Večer se její zadní část otvírá lidem, kteří chtějí povečeřet nebo popít. Najdete tu tapas bary s čerstvými rybami i s chicharones.

Balandro
Oblíbená restaurace s typickou španělskou kuchyní, rezervaci tu potřebujete na stůl i místo u baru. Podávají méně formální tapas, včetně nepřekonatelného toastu s foie gras a liberijskou šunkou.

Kam na zmrzlinu a sladkosti?

El Limonero
Zmrzlináren najdete ve městě celou řadu, já bych vás ale poslal právě do této „heladerie“ na náměstí Candaleria. A pokud už tu budete, vězte, že typická příchuť Andalusie je Malaga – zmrzlina se silným vínem podobném portskému a s rozinkami.


La Gloria
A mluvíme-li o Plaza Candaleria, najdete tu i cukrárnu La Gloria plnou typických španělských zákusků a sušenek.

Foto: archiv Miroslava Valeše


Churrería La Guapa
Byl ten, kdo si nedal sladké smažené churros s horkou čokoládou, vůbec ve Španělsku? Churreríe je občas trochu složitější vystopovat, protože často operují v rámci standardních barů a fritézy rozpalují jen v určitou denní dobu (obvykle odpoledne).

Pokud se vám ale poštěstí zastavit se u tohoto stánku, který najdete vedle centrální tržnice, a bude otevřeno, neváhejte. Kalorie můžete počítat až doma.

Kam na nákupy?

El Chicuco
Tapas bar nedaleko cádizského nádraží slouží zároveň jako velice příjemná prodejna lahůdek s nepřeberným množstvím španělských vín, sýrů a masa.


Belle Epoque

Lokální starožitnosti na více místech, nikde ale nejsou vybrány s takovou péčí a citlivým okem jako v tomto obchodě na rohu náměstí Plaza de Mina.

Foto: archiv Miroslava Valeše


El Corte Inglés
Přesto, že Cádiz nepatří k velkoměstům (má jen něco málo přes sto tisíc obyvatel), i on má svou pobočku známého španělského obchodního domu.

A zatímco ve zbytku Evropy obchodním domům zvoní umíráček, El Corte si dále drží svou úroveň a nepolevuje a Španělé jej milují. Pokud nestihnete oběhnout jiné lahůdky, zdejší sekce potravin to vynahradí.

Kde relaxovat?

Pláže, pláže, pláže
Pokud vás omrzí městské pláže Cádizu, můžete vyrazit na výlet na již zmíněnou „surfovací“ pláž El Palmar. Doporučuji ale také unikátní Bolonii. Jedná se o dlouhý pruh přírodní písečné pláže, která se těší vládní ochraně, a tak v její blízkosti není možné stavět rezidenční ani komerční objekty.