Na začátek pro vás mám jednu velice smutnou zprávu (a připomenutí základů z fyziky): alkoholu do nanuků nemůžete dát moc, protože by vám nezmrzly. Proto to zkuste vydržet a uvedený poměr víceméně dodržet, jinak budete mít spíše sorbet (i když ani ten není špatný). Gin vyberte dostatečně výrazný, aby i v takto malém množství nanuky ochutil (já dala japonský Roku gin se sakurou a yuzu), a nešetřete ani na toniku (použila jsem britský Fever-Tree) – ostatně ten tvoří největší část této zmrzliny. Takže, cin cin!

Gin & Tonic nanuky

Na 8 malých nanuků potřebujete:

  • 300 ml tonicu
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce cukru
  • 50 ml ginu
  • Salátová okurka nebo citron na ozdobu

Postup

  1. Tonic s citronovou šťávou a cukrem přiveďte k varu a míchejte, až se cukr rozpustí. Množství cukru upravte dle své chuti, ale alespoň trochu doporučuji dát. Nechte vychladnout a vmíchejte gin.
  2. Z okurky buď jen nakrájejte kolečka, nebo škrabkou na brambory vytvořte tenké proužky, které ještě podélně rozkrojte tak, aby nebyly širší než vaše tvořítka na nanuky. Přímo v tvořítkách z nich smotejte spirálky, zalijte směsí, vsuňte špejli a nechte do druhého v mrazáku zatuhnout.
  3. Servírujte na míse s ledem. Já používám tvořítka silikonová, ze kterých zmrzlinu dostanete velice snadno, u klasických plastových je občas třeba formičku zvenčí opláchnout vlažnou vodou, abyste z ní nanuk uvolnili.

Růžová varianta: Příště použijte růžový gin nebo tonik a doplňte ho skrojkem grepu, malinami či ostružinami. Na dochucení je také výborný růžový pepř.

Ginfest: Pokud máte gin a genever rádi tak jako my, v sobotu 25. června se v Galerii Villa Pellé koná 6. ročník Ginfestu. Od 12 do 21 hodin zde můžete ochutnat přes 150 ginů z celého světa a ginové koktejly od špičkových barmanů.