skip to main content

Nadpozemský dezert ze čtyř surovin: nadýchané zabaione se sezonním ovocem

Stokrát otřepaná fráze, že v jednoduchosti je krása, se nám opět potvrzuje. Sametovou pěnu zvanou po francouzsku sabayon a v Itálii zabaione či zabaglione vykouzlíte jen ze žloutků, cukru, sladkého vína a vanilky, i když tu už leckdo ani nedává. Připravuje se podobně jako holandská omáčka v páře, ale je ještě o level jednodušší. A nadýchanější! Spolu s čerstvým sezónním ovocem tak ve vedrech poslouží jako perfektní letní dezert, který vás neodrovná na zbytek dne.

Sabayon/zabaione/zabaglione: žloutková vinná pěna

Na 4 porce potřebujete:

  • 4 žloutky
  • 70 g cukru krupice
  • ½ vanilkového lusku
  • 70 g sladkého či dezertního vína (např. Marsala, bílé Oporto nebo i vaše oblíbené voňavé sladší víno)
  • Ovoce k podávání
Reklama

Postup

  1. Připravte si vodní lázeň: misku (kovovou či z varného skla), ve které budete krém šlehat, a o něco menší hrnec s vodou, do kterého misku vložíte tak, aby se její dno nedotýkalo hladiny vody.
  2. Žloutky s cukrem v misce prošlehejte, ke směsi vyškrábněte zrníčka z vanilky a přilijte alkohol , položte na hrnec, vodu přiveďte k mírnému varu a vyšlehejte (nejlépe elektrickým šlehačem) do husté pěny, bude to trvat několik minut.
  3. Kdyby krém příliš rychle houstl, stáhněte teplotu, abyste místo pěny neměli míchaná vajíčka – moc velký žár dezertu nesvědčí, tak buďte trpěliví a raději ho připravujte na mírném ohni.
  4. Rozdělte do misek či skleniček a podávejte s čerstvým ovocem.

Tip: V zimě dezert servírujte s mandlovými sušenkami amaretti nebo cantuccini či příště pěnu dochuťte místo vanilky citronovou kůrou. A ze zbylých bílků upečte roztomilé mini pavlovy nebo křupavé pistáciové laskonky!