Jestli je v gastronomii nějaký trend, který neustále roste, je to rozhodně snaha o udržitelnost. Restaurace čím dál více používají lokální suroviny, spolupracují s místními farmáři a zaměřují se na jídlo rostlinného původu.

Tady je šest restaurací z celého světa, kde se skvěle najíte a navíc si vylepšíte karmu.

L’Arpége, Francie

Vítěz Chef’s Choice Award podle letošního žebříčku World’s 50 Best Restaurants Alain Passard je pionýrem rostlinné a udržitelné kuchyně v gastro průmyslu. Svou tříhvězdičkovou michelinskou restauraci otevřel v roce 1986, a když v roce 2001 hledal nový způsob, jak se kreativně vyjádřit, obrátil se k zelenině a rostlinám.

Restauraci zásobují tři zeleninové zahrady, kde za rok ručně nasbírají přibližně padesát tun zeleniny. A pokud byste přece raději trochu masa, i to na současném menu najdete.

Kde se ubytovat: Hotel Lutetia

L’Arpége

Schloss Schauenstein, Švýcarsko

Podle žebříčku World’s 50 Best Restaurants 2019 najdete nejlepší udržitelnou restauraci právě ve Švýcarsku. Michelinská restaurace pod vedením Andrease Caminady dosáhla podle hodnocení Food Made Global 2019 94 procent skóre a prokázala tak svou oddanost k životnímu prostředí.

Surovina pro svá jídla získává z rozlehlých pozemků kolem zámku, ve kterém se restaurace nachází, a od místních farmářů. Menu se tak mění podle sezony a odráží charakter údolí Domsleschg. A co víc, využívá obnovitelnou energii.

Kde se ubytovat: Přímo na zámku, ve kterém se nachází i restaurace.

Mirazur, Francie

Mauro Colagreco je se svou tříhvězdičkovou michelinskou restaurací v současné době jedním z největších gastronomických jmen. Stejně jako dvě předchozí restaurace, i ta jeho se umístila na předních příčkách žebříčku World’s 50 Best Restaurants 2019. Všechny ingredience si pěstuje na zahradě restaurace, sousedních pozemcích a získává je od místních rybářů a farmářů. Nedávno vydal také knihu Mirazur, kde příběh svých surovin a místních pěstitelů vypráví.

Kde se ubytovat: Hotel de Paris Monte-Carlo

Řepa s kaviárovým krémem ze zahrad restaurace Mirazur

Central and Mil, Peru

Šéfkuchař Virgilio Martinez si na kulinářské scéně získal místo díky své oddanosti pro peruánské ingredience. Kromě své restaurace Central v Limě si minulý rok otevřel také restauraci Mil poblíž odlehlého archeologického naleziště Moray.

Ingredience pro své pokrmy získává ze všech nadmořských výšek, čímž podporuje domorodé komunity a snaží se tak zachovat a kultivovat kulinární identitu každého regionu.

Kde se ubytovat: V Limě kolem Belmond Miraflores Park, pro návštěvu Mil v Explora Sacred Valley.

Virgilio Martinez

La Vague d’Or, Francie

Tříhvězdičkovou michelinskou restauraci najdete v nově otevřeném hotelu Cheval Blanc St-Tropez. Šéf této restaurace, Arnaud Donckele, se už patnáct let přátelí s místními farmáři a z lokálních ingrediencí vytváří inovativní jídla, kterými chce oslavovat historii tohoto regionu. Příští rok by měl Donckele převzít také otěže Cheval Blanc Paris.

Kde se ubytovat: Cheval Blanc St-Tropez

Arnaud Donckele

The Test Kitchen, Jižní Afrika

Tato restaurace je jednou z nejvýraznějších eko restaurací na africkém kontinentě. Pochutnáte si tady na mezinárodním menu, ale s africkými ingrediencemi.

Šéfkuchař Luke Dale-Roberts je také sám aktivní v boji za lepší svět, kdy například minulý rok jako ambasador organizace Chefs for Change navštívil Viktoriino jezero za účelem řešení problematiky úbytku ryb nebo kvůli suchu v Kapském Městě vytvořil speciální menu, které šetří vodu.

Kde se ubytovat: The Silo hotel nebo butikový hotel Ellerman House