Pokud se neřadíte mezi precizní „zdobiče“ dortů či jiných zákusků, tento dezert vás jistě potěší. Nejen svou lahodně vláčnou chutí, ale rovněž zebřím vzhledem, který dokazuje, že jste si se samotnou přípravou vyhráli. A ačkoli je vskutku velmi snadná, setkáte se jistě s velkým obdivem a dotazy, jak že jste vlastně ten zebří chlebíček vykouzlili.

Ve skutečnosti v tom však žádné kouzlení není. Stačí mít pevnou ruku, vážný výraz a spravedlivý odhad, co se použití jednotlivých vrstev těsta týče. Pod rukama vám pak postupně vznikne onen kouzelný výsledek zebřího vzezření, nad kterým se všem dost možná zatají dech.

Vláčný chlebíček se zebřím vzorem

Na formu o velikosti 25 × 13 cm potřebujete:

  • 150 g másla (+ na vytření formy)
  • Polohrubá mouka na vysypání
  • 160 g třtinového cukru
  • 3 vejce
  • 250 g hladké špaldové mouky
  • 1,5 lžičky prášku do pečiva
  • ½ lžičky jedlé sody
  • Špetka soli
  • 125 ml mléka
  • Šťáva z ½ pomeranče (asi 60 ml)
  • ½ lžičky vanilkového extraktu

Na tmavou vrstvu:

  • 3 zarovnané lžíce kakaa 
  • 3 lžíce mléka

Na dohotovení:

  • 80 g 72% hořké čokolády
  • 80 ml 33% smetany ke šlehání
  • Vlašské ořechy na posypání

Postup

  1. Formu o velikosti 25 × 13 × 6,5 cm vymažte máslem a vysypejte polohrubou moukou. Formu obraťte vzhůru nohama a přebytečnou mouku z ní ještě vyklepněte. 
  2. Máslo o pokojové teplotě utřete s cukrem v robotu pomocí plochého nástavce do jemné konzistence. Poté ke směsi zašlehejte všechna vejce.
  3. Ve větší míse smíchejte prosátou mouku s práškem do pečiva, jedlou sodou a solí. Sypké ingredience pak postupně vešlehejte k máslové směsi. Nakonec přilijte mléko a čerstvě vymačkanou šťávu z oranžovo-červeného pomeranče odrůdy Moro (oproti klasickému má výraznější chuť i barvu).
  4. Těsto rozdělte na dvě části. Do jedné poloviny vmíchejte vanilkový extrakt, do druhé přidejte kakao pečlivě rozmíchané s mlékem. 
  5. Do připravené formy nyní nanášejte střídavě světlou a tmavou část těsta. Začněte uprostřed formy a další vrstvu nanášejte vždy na prostředek té původní. Ačkoli se bude střed náplně postupně posouvat blíže jednomu kraji, postupně se rozprostře těsto po celé ploše formy. Ke konci mu můžete pomoct lehkým potřesením.
  6. Šířka zebřích pruhů bude závislá na množství jedné dávky, kterou do formy vložíte – těsto nandávejte po jedné nebo dvou lžících světlé barvy a pak jej prostřídejte s tmavou. Stejným způsobem pokračujte až do spotřebování obou těst.
  7. Naplněnou formu vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte cca 50 minut, dokud nevyjde špejle z těsta čistá. Chlebíček sledujte, ať jej zbytečně nepřepečete, měl by zůstat krásně vláčný.
  8. Hotový chlebíček nechte alespoň 15 minut vychladnout ve formě. Pak jej vyjměte a nechte zcela vychladnout na mřížce.
  9. Čokoládu nakrájejte nadrobno a vložte do misky. Smetanu přiveďte v rendlíku téměř k varu, poté stáhněte z plamene a přelijte přes čokoládu. Nechte ji asi minutu jen tak bez zamíchání pod smetanou rozpustit a pak pomocí metličky vymíchejte v hladkou lesklou ganache.
  10. Nalijte na vychladnutý chlebíček, posypejte nahrubo nasekanými ořechy a před podáváním nechte zatuhnout. Chlebíček nakrájejte na plátky a podávejte. Můžete jej dozdobit kousky pomeranče ze zbývající poloviny.

Zebra ve formě: Dvoubarevné proužky můžete vrstvit do jakékoli formy. V případě bábovkové formy nanášejte vrstvy opět na jedno místo, těsto se postupně rozlije dokola. Případně mu pomozte lehkým potřesením. V případě dortové kulaté formy je nanášení nejjednodušší – vrstvíte od středu a rovnou tak vytváříte dvoubarevné kruhy, které se bez překážky rozlévají ke stranám.