Tvaroh, mák & drobenka. Neboli kombinace, která ve sladkém báječně funguje a podle nejnovějších průzkumů našeho týmu navíc podstatně zlepšuje šedivá zimní odpoledne.
Uvařte si kávu a vychutnejte si tento německý makový koláč s křehkým máslovým těstem, lahodnou tvarohovou náplní a křupavou drobenkou. Zasloužíte si to.
Německý tvarohový koláč s mákem a drobenkou
Na 24 cm formu potřebujete:
- máslo na vymazání formy
- 300 g hladké mouky
- 100 g cukru krupice
- 150 g změklého másla
- 1 špetka soli
- ¼ lžičky kypřicího prášku
- 1 vejce
- 4 lžíce mandlových plátků
Na makovou náplň:
- 250 g polotučného tvarohu
- 200 g kysané smetany
- 100 g cukru krupice
- 3 vejce
- 400 g mletého máku
- 1 lžička mleté skořice
- 40 g kukuřičného škrobu nebo 1 vanilkový pudink
- Kůra z 1 citronu nebo 1 lžička vanilkového extraktu
Postup
- Ingredience vyndejte hodinu či dvě předem z lednice, aby zteplaly na pokojovou teplotu. Koláčovou formu s odnímatelnými okraji vymažte máslem.
- Všechny suroviny na těsto kromě mandlí rozmixujte nebo rukama zpracujte na hladké těsto. Třetinu těsta smíchejte s mandlemi a odložte zatím do lednice. Zbytek rukama namačkejte do připravené formy. Těstěm vyložte dno i boky do asi 4 cm výšky a odložte do lednice, než si připravíte náplň.
- Všechny suroviny na náplň smíchejte. Troubu vyhřejte na 180 °C, náplň vlijte do korpusu a pečte 25 minut. Poté na koláč nadrobte mandlové těsto, lehce ho přitiskněte a pečte dalších 25 minut do lehce zlatova.
- Koláč nechte 15 minut chladnout ve formě, poté ji odstraňte, nechte dochladnout na pokojovou teplotu a před podáváním ho uložte ještě alespoň hodinu (nebo i do druhého dne) do lednice.