Konec nadějím. Vláda včera definitivně rozhodla, že hromadné akce nad 1000 osob v létě nepovolí. Pro pořadatele hudebních festivalů, kteří dosud se zrušením akcí vyčkávali, tak začíná bolestné sčítání. Ztráty půjdou do stovek milionů korun. Fanoušci, kteří si už na akce koupili vstupenky, se teď musí rozhodnout, zda festivaly podpoří tím, že je promění ve voucher na příští rok.

V pondělí by měl jít do sněmovny zákon o ochranné lhůtě na vracení vstupného. Doba, do kdy pořadatelé buď vrátí peníze, nebo vystaví voucher na příští rok, by se prodloužila do 31. října. Ministr kultury Lubomír Zaorálek očekává, že schválen by mohl být v půlce května.

Stejnou cestou se už vydali například v Polsku, kde vláda rovněž prodloužila zákonnou lhůtu refundace vstupenek na šest měsíců. V Německu a v Nizozemsku se vstupné nevrací a zakoupené vstupenky se automaticky překlápějí na vouchery, které zůstávají v platnosti pro další rok.

Pořadatelé festivalů se shodují, že rozhodující pro jejich přežití bude právě solidarita festivalových návštěvníků. Mnozí promotéři přiznávají, že vracet vstupné nemají z čeho. Náklady na přípravu festivalu jsou rozprostřeny do celého roku, ekonomický přínos je závislý na několika dnech.

Mnozí promotéři přiznávají, že vracet vstupné nemají z čeho.

Obrat těch největších festivalů, sdružených v oborové asociaci Festas, dosahuje 900 milionů korun. Ztráty za zrušenou festivalovou sezonu odhaduje předseda asociace Marek Vohralík na 250 milionů. U největšího českého festivalu Colours of Ostrava počítá ředitelka Zlata Holušová se ztrátou 30 až 50 milionů korun.

Zmírnit zklamání fanoušků a namotivovat je k solidaritě by mohly festivalové online platformy. Hudební festivalovou komunitu v Česku propojuje napříč žánry několik týdnů fungující internetová stanice United Live Radio. Iniciovali ji pořadatelé Metronome Prague a aktuálně na ní své specializované pořady či záznamy z předchozích ročníků vysílá 22 festivalů a hudebních promotérů od klasického Pražského jara až po festival Folkové prázdniny.

„Koncert je jako milostný románek. Abyste si ho užili, musíte jej zažít. A protože prožívat teď nemůžeme, pojďme po tom alespoň toužit. Bez touhy totiž žádný románek vzniknout nemůže,“ připomínají iniciátoři projektu v téměř milostném vyznání.

Do bezkontaktního online prostoru se přesouvají i filmové přehlídky. Pořadatelé Karlovarského filmového festivalu, kteří zrušení ohlásili v pondělí, se přidali k mezinárodnímu projektu We Are One: A Global Film Festival. Ten propojí více než dvacítku áčkových přehlídek včetně Cannes.

Pokud jste se však zaradovali, že si ze svého gauče užijete premiéry žhavých novinek, radujete se předčasně. Na festivalovém YouTube kanálu budou mít zatím diváci možnost sledovat masterclassy světových tvůrců i starší tituly z festivalových knihoven – od animáků přes dokumenty až po hrané tituly.