Uplynulých dvanáct dní bylo pro Trump Organization zapeklitých, zatím se však zdá, že nikoli likvidačních.

Nejprve společnost Shopify oznámila, že ruší prezidentovy obchodní aktivity na své platformě. Ty mu podle odhadů vydělávaly asi 931 tisíc dolarů za rok. Následně vydala Profesionální golfová asociace prohlášení, že mění lokaci plánovaného mistrovství v roce 2022.

V pořadí 104. ročník slavného golfového turnaje se měl původně konat v Trumpově soukromém golfovém klubu v New Jersey, avšak asociace minulý týden oznámila, že pro turnaj vybere jiné místo. Toto rozhodnutí už může Trumpa stát několik milionů dolarů.

A další, kdo se rozhodl místo slov přejít k činům, je vedení města New York. To oznámilo, že zruší všechny kontrakty, které má se současným americkým prezidentem uzavřené a které Trumpovi zajišťují 18 milionů dolarů ročně. 

Ani kombinace všech výše zmíněných kroků však v žádném případě nemá na to, aby nějak významněji rozkývala Trumpovo impérium, do kterého ročně přitéká kolem 600 milionů dolarů.

Možná to však není všechno. Dva významní nájemníci prezidentova mrakodrapu na Wall Street, společnost TB Alliance a Dívčí skautský oddíl města New Yorku, ve středu oznámili, že si hledají novou adresu.

Pokud se přidají další, ať už ukončením nájemní smlouvy, či alespoň příslibem jejího neprodloužení, mohlo by to pro Trumpa znamenat už značné problémy – především v kombinaci s podezřelými úvěry a dluhy, které se kolem odcházejícího prezidenta stahují jako mračna.

Jeho realitní statky mu přinášejí jen na nájmech ročně okolo 191 milionů dolarů. A zisky, které z těchto nájmů plynou, mají na svědomí odhadem téměř 60 procent prezidentova 2,5miliardového bohatství. 

Pokud tedy chcete zjistit, jak velký dopad na Trumpovy finance měly nedávné nepokoje, je potřeba se podívat hlavně na dopad na jeho komerční nemovitosti.

Vydání Forbesu Zázrak

Forbes kontaktoval okolo 140 Trumpových nájemníků, aby zjistil, zda i nadále plánují zůstat v některé z jeho budov. Fakt, že velmi málo z nich bylo ochotno odpovědět, mluví sám za sebe. Okolo 120 nájemníků vůbec neodpovědělo. Půl tuctu sice odpovědělo, avšak nechtělo specifikovat své budoucí plány a kolem desítky nájemníků se odmítlo k otázce jakkoli vyjádřit.

Pouze tři společnosti, Neuberger Berman, Santander a japonský byznys KNT-CT Holdings, byly ochotny na záznam potvrdit, že nemají v plánu na své nájemnické situaci nic měnit. Tyto společnosti všechny sídlí v budově 1290 Avenue of the Americas, kde Trump vlastní jen třicetiprocentní podíl po boku realitní společnosti Vornado Realty Trust, která budovu spravuje.

Nejde však jen o sympatie k Trumpovi. Vypovězení nájemní dohody může být velmi drahá záležitost. Pro příklad můžeme sáhnout do roku 2015, kdy společnost Walgreens Boots Alliance mohla předčasně vypovědět nájem na slavné adrese 40 Wall Street, ovšem musela by zaplatit 2,9 milionu dolarů na odstupném. To se rovná výši necelých dvou ročních nájmů.

Není tedy divu, že spousta společností sice rychle přispěchala s veřejným odsouzením prezidentova počínání během nepokojů, avšak do vypovídání svých nájemních smluv se zdaleka tak rychle nehrnou.

Realitní společnost Cushman & Wakefield uvedla pro Washington Post, že „její zástupci učinili rozhodnutí nadále neobchodovat s Trump Organization“. Z tohoto prohlášení celkem jasně vyplývá, že firma nadále nebude poskytovat své realitní služby Trumpově organizaci.

Jak je to však s jejím sídlem v mrakodrapu 1290 Avenue of the Americas, kde v současnosti platí roční nájem ve výši přibližně 16,2 milionu dolarů, z nichž 4,8 milionu náleží Trumpovi? K této otázce se zástupci společnosti nevyjádřili.

Stejně tak Hadassah, organizace podporující židovské ženy, vydala v den nepokojů v Kapitolu silné prohlášení. „Nezákonné chování a události dnešního odpoledne jsou odporné, stejně jako pokusy o oslabení demokracie a podněcování k násilí,“ stojí v prohlášení.

„My jako židé známe sílu, jakou mohou mít slova, a žádáme od svých zvolených zástupců, aby pozvedli úroveň svého projevu a vedli nás důstojně.“ 

Mezi Trumpovy nájemníky patří společnosti jako Goldman Sachs, JPMorgan Chase nebo Morgan Stanley.

Prohlášení bylo jasným odsouzením Trumpa, který několik uplynulých měsíců opakovaně lhal o výsledcích voleb a který shodou okolností vlastní sídlo 40 Wall Street, kde se organizace Hadassah nachází. Zástupci organizace se rovněž odmítli vyjádřit k otázkám na budoucnost jejich nájmu, za který platí 1,6 milionu dolarů ročně. 

Několik velkých společností v reakci na nepokoje v Kapitolu začalo přehodnocovat své politické dary, mezi nimi například Bank of America, Goldman Sachs, Microsoft, JPMorgan Chase, Morgan Stanley nebo Blue Cross Blue Shield. Všechny tyto společnosti jsou Trumpovými nájemníky a dohromady platí prezidentovi ročně okolo 14 milionů dolarů. Žádná ze společností se však nevyjádřila, zda má v plánu svůj nájem přehodnotit. 

Neochota Trumpových nájemníků k odpovědím ponechává ve vzduchu spoustu otázek ohledně budoucnosti prezidentova byznysu. Většina z nájemních smluv, ze kterých mu odhadem ročně plyne 191 milionů dolarů, má vypršet po roce 2023 – a do té doby už všeobecné pohoršení nejspíš vychladne.

Pak je tu také otázka, jaký dopad budou mít nepokoje na schopnost Trumpa přilákat nové nájemníky. Jedním z prezidentových nejdůležitějších nájemníků je například firma Nike. Za budovu v těsné blízkosti Páté Avenue platí 13 milionů dolarů ročně. Nike se sice z adresy před několika lety odstěhoval, ale prostory podpronajímá slavné značce Tiffany.

I tenhle pronájem však vyprší v roce 2022 a Tiffany adresu s největší pravděpodobností opustí. To znamená, že prezident bude brzy hledat nového nájemníka pro podpis mnohamilionové smlouvy. A může to mít značně komplikované.