Právo na kvalitní připojení k internetu zakotvené v legislativě. Zní to jako vtip? Na území Spolkové republiky Německo nikoliv. Dnes se na tom shodl Bundestag.

Jak rychlé bude muset připojení od poloviny příštího roku být, aby právnímu předpisu vyhovělo, ještě stanoveno není, v každém případě to ale bude výrazně více, než stanovuje současná právní úprava. Ta vyžaduje, aby zákazníci měli takzvaný funkční přístup k internetu, který nyní splňuje rychlost od 56 kbit/s, respektive 0,056 Mbit/s.

Kompromisní návrh, který schválili poslanci a který musí ještě posoudit Spolková rada, zmiňuje pro stahování rychlost 30 Mbit/s. Ve výsledku ale může být tato hodnota nakonec výrazně nižší, protože bude vycházet z propočtu regulačního úřadu.

Ten by měl současné uživatele rozdělit na skupinu 20 procent s nejrychlejším připojením a na zbývajících 80 procent. Z údajů této druhé skupiny úřad stanoví minimální parametry připojení. Analytici uvádějí, že kvůli nejpomalejším přípojkám v této skupině by minimální závazná rychlost mohla činit i méně než 20 Mbit/s.

Proti schválenému návrhu se již ohradila opozice. Anke Domscheit-Berg, která je expertkou postkomunistické strany Die Linke na síťové služby, vnímá požadavky vlády konzervativců a sociálních demokratů jako výrazně podhodnocené.

„Neměli bychom pro stahování chtít méně než 100 Mbit/s a pro nahrávání méně než 50 Mbit/s,“ řekla. Rychlé internetové připojení označila za naprostou nezbytnost pro rozvoj Německa.