Jen devětačtyřicet dní se dala pořídit nová Tesla za bitcoiny. Teď však automobilka Elona Muska platby v digitální kryptoměně přijímat zase přestala. Jako důvod náhlého obratu uvedla ohledy na životní prostředí.

Šéf Tesly (a nepříliš úspěšný komik) Elon Musk ve svém tweetu oznámil, že Teslu znepokojuje rostoucí spotřeba fosilních paliv pro těžbu bitcoinů a jejich transakce. Upřímně, kdyby kolegové z Tesly četli Forbes.cz, mohli si celou tuhle epizodu ušetřit.

Těžba bitoinu se krom jiného krmí také uhlím, jež má ze všech paliv nejvyšší emise. Ačkoliv zprávu Musk zahladil konstatováním, že kryptoměna je podle něj nadále budoucností měny, bitcoin na oznámení zareagoval pětiprocentním poklesem na necelých 52 tisíc dolarů a samotná Tesla vykázala denní pokles o 4,4 procenta.

Byla to přitom právě tahle automobilka, která v únoru rozjela potenciální trend investice do kryptoměn coby do legitimní součásti svého finančního portfolia. Tehdy do bitcoinu nasypala 1,5 miliardy dolarů, čímž jeho hodnotu vyhnala strmě nahoru. Pozitivně kryptoměna reagovala i na oznámení, že se za ni dají nakupovat nové Tesly.

Paradox, kdy firmy jako Tesla hlásají na jednu stranu environmentální ohleduplnost a světlé zítřky s nulovými emisemi, a na druhou stranu využívají environmentálně obrovsky zátěžové bitcoiny, není ničím novým.

O kolosální spotřebě bitcoinu už se toho napsalo dost – například že jeho těžba (která probíhá na nonstop spuštěných počítačích s vysokou spotřebou elektrické energie) za rok spotřebuje v současné době více energie než celá Argentina.

Určitou environmentální zátěž ostatně představuje i každé vyhledávání na Googlu, každý odeslaný e-mail, každá nová fotka na Instagramu. Stejně tak vyšší daň na elektrické energii z fosilních paliv vyžaduje i cokoliv, co se děje na stále populárnější technologii blockchainu.

A leckdo už na to při obchodování ve světě kryptoměn bere ohledy. Dobrým příkladem je třeba zpěvačka a Muskova partnerka Grimes, která na začátku března pomohla nakopnout horečku nakupování NFT (nezaměnitelných tokenů, prokazujících na blockchainu třeba vlastnictví digitálního uměleckého díla).

Věnovala totiž část z prodeje svých digitálních cherubínů neziskové organizaci Carbon180, která usiluje o odstranění CO2 z atmosféry – stejného CO2, který do atmosféry pere právě i provoz kryptoměn a blockchainů.