Pokud se někomu v první polovině léta zdálo, že trh s takzvanými non-fungible tokeny (NFT) byla jen dočasná móda, musí poslední dny jen nevěřícně kroutit hlavou.

Prodeje jednotlivých tokenů za sedmiciferné dolarové částky, pixelový obrázek za 150 tisíc dolarů ve výdajích společnosti VISA nebo poslední žhavý trend, drahé NFT prodávané po částech, to vše představuje přehlídku bizarnosti.

V jejím čele pravděpodobně stojí ztokenizovaný obrázek pejska shiba-inu, který jeho majitel dále nabízí po částech prostřednictvím podílů. Souhrnná hodnota tokenu nakrátko přesáhla 110 milionů dolarů, čímž vzniklo nejdražší NFT na světě.

Už samotná myšlenka fragmentace non-fungible tokenu je trochu paradoxní – původní ideou NFT byla jejich nezaměnitelnost a nedělitelnost. Na druhé straně, když existuje technické řešení, proč jej nevyužít.

Smysl takový krok dává zejména v okamžiku, kdy vlastník drahého NFT tokenu potřebuje rychle peníze a nemůže si dovolit čekat, až se najde kupec celého „díla“. Namísto toho vloží token jako zástavu do chytrého kontraktu, který vytvoří nové tokeny (označované jako ERC-20), představující menší podíly na daném díle.

Tyto podíly může následně volně nabízet na trhu prostřednictvím decentralizovaných burz jako například Uniswap či Sushiswap. S chytrým kontraktem se samozřejmě majitel tokenu nemusí psát sám, není ani třeba přeplácet drahé blockchainové vývojáře. Namísto toho může využít služeb typu Fractional.art.

Raketový růst ceny tokenu začal po jeho vložení na platformu Fractional.

Trh s fragmentovanými tokeny právě zažívá svůj boom, jedinou vadou na kráse může být fakt, že podíly na vlastnictví NFT jsou technicky vzato nejspíš cenné papíry a jako takové by měly podléhat poměrně přísné regulaci. Zatím to ale rozhodně nevypadá, že by to jejich kupce nějak zvlášť vzrušovalo.

Zajímavé také je, že první prodej psí fotografie nazvané Feisty Doge se uskutečnil za poměrně malou částku. V červnu za něho dal kupec, říkající si CryptoPathic, lehce přes 43 tisíc dolarů v ethereu. Raketový růst hodnoty fotografie započal až po vložení tokenu právě na platformu Fractional. CryptoPathic zde nechal vytvořit podíly na obrazu ve formě ERC-20 nazvaných NFD.

Fragmentovaný shiba-inu začal brzy trendovat na kryptoměnovém Twitteru a souhrnná cena tokenu vystřelila do nebes. Aktuálně počáteční nadšení poněkud ochladlo a cena tokenu se nakonec stabilizovala na dohled „pouhých“ padesáti milionů dolarů, což je o devatenáct milionů méně, než byla prodejní cena donedávna nejdražšího NFT obrazu Everydays: The First 5,000 Days od umělce jménem Beeple.

Pokud vám ale přijde, že jde jen o nezodpovědnou spekulaci hrstky finančních dobrodruhů, třeba váš názor změní pondělní oznámení společnosti VISA. Světový lídr v poskytování elektronických plateb se totiž hrdě přihlásil k nákupu pixelového obrázku s pořadovým číslem #7610 z NFT série CryptoPunks.

VISA nákup uskutečnila za 49,5 etherea, což v době akvizice představovalo asi 150 tisíc dolarů. Předchozí majitel zaplatil za stejný token o měsíc dříve 21,75 etherea, tedy méně než polovinu současné ceny.