Vědí, co je svoboda, respekt i tolerance. Učí se jim od nejmladšího věku a během dvou let k tomu dostanou žáci Svobodné základní školy nově i víc prostoru. Jablonecký Jablotron miliardáře Dalibora Dědka má totiž v plánu školu v roce 2023 nastěhovat do vlastní zrekonstruované budovy.

Ta se nachází u přehrady, hned vedle domova pro seniory, který Jablotron vybudoval před šesti lety v areálu bývalé Bižuterie a dnes ho provozuje jedna z jeho společností – firma JabloDSJ.

Svobodná škola zatím využívá provizorní prostory, ještě nedávno totiž nabízela vzdělávání pouze na prvním stupni. Od minulého roku už však mohou na škole pokračovat školáci i ve vyšších třídách. A aby mohly být do budoucna oba stupně pohromadě, potřebují více místa.

Původně měl přitom Jablotron s budovou jiné plány. „Chtěli jsme tam udělat technické lyceum, ale to se nepodařilo, i když jsme získali podporu Libereckého kraje a ministerstva. Narazili jsme na nepochopení ostatních a řekli si, že někdy nemá cenu jít hlavou proti zdi,“ říká Dalibor Dědek. Střední soukromá škola podle něj měla nabídnout další možnost studia technických oborů a pomoci tak firmám získat nejen v Libereckém kraji kvalitní absolventy.

„Já si ale myslím, že přitáhnout děti, aby šly na technické obory, to už je na střední škole pozdě. Když je v páté třídě vystraší matematikou a fyzikou, ten návrat už je těžký,“ domnívá se spolumajitel Jablotronu. Proto se nakonec ve firmě rozhodli, že podpoří talentované děti už na základní škole. A vybrali si právě tu Svobodnou.

Dům je součástí areálu bývalé Bižuterie, který Jablotron před lety koupil za stovky milionů korun. Jeho rekonstrukce vyjde na zhruba osmdesát milionů a další peníze si vyžádá vybavení školy. Otevřít by se mohla už přespříští rok. A výhodou bude podle Dědka i to, že sousedí právě s domovem pro seniory.

„Chceme ta dvě zařízení trochu propojit. Pro babičky a dědečky může být přítomnost dětí radostí a i pro školáky to bude přínosem,“ dodává Dědek.

Svobodnou školu založila v Jablonci nad Nisou v roce 1993 skupina rodičů a pedagogů. Placená je ze státních dotací, sponzorských darů a školného rodičů. To je osmnáct tisíc za školní rok. V současné době má škola 125 žáků, ve třídách jich je průměrně kolem osmnácti.

„První stupeň máme v budově bývalé školky u přehrady, kde platíme nájem městu. Druhý stupeň je od ní vzdálený asi dvě stě metrů. Zatím tam máme třídy provizorně ve dvou patrech budovy u Střední školy řemesel a služeb,“ přibližuje ředitelka školy Dagmar Sacherová.

Vlastní budovu už školu nutně potřebuj nejen proto, aby mohla být celá pohromadě, ale přijmout chce i více žáků. Zájem o studium je velký. Naposledy přišlo k zápisu do první třídy šestačtyřicet dětí, přijatých jich ale bylo pouze osmnáct.

Až se škola přestěhuje do nově zrekonstruované budovy, chce zažádat o navýšení kapacity. Podle ředitelky by si škola nikdy nemohla dovolit vlastní budovu postavit či zrekonstruovat, Jablotronu však bude platit alespoň nájemné. „Chceme být soběstační, měli bychom si umět na provoz školy vydělat,“ dodává.