Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci ForbesLife. Život je bohatý.
Polámaná, málo nadýchaná, se špatným krémem – scénáře, jak může dopadnout piškotová roláda. Ale také nemusí. Byla by škoda nechat se odradit předešlými neúspěchy – ať už vašimi, nebo ostatních – a nezkusit tento snadný, ale osvědčený recept. Sen o domácí luxusní piškotové roládě se tak stane už brzy realitou, a to hned v mnoha různých provedeních.
Základní těsto můžete podle chuti vylepšit kokosem, mandlemi anebo jinými ořechy. Stačí 10 g mouky nahradit vámi vybranou ingrediencí. A nebojte se improvizovat i s krémem. Ochutit ho můžete například levandulí, mátou, skořicí, vanilkou, karamelem. Fantazii se meze nekladou.
Základní těsto:
- 3 vejce
- 60 g cukru
- 1 lžíce oleje (slunečnicový)
- 60 g hladké mouky
Kakaové těsto:
- 3 vejce
- 60 g cukru
- 1 lžíce oleje (slunečnicový)
- 50 g hladké mouky
- 10 g kakaa
Světlý krém:
- 250 ml smetany ke šlehání
- 120 g mascarpone
- 3 lžíce moučkového cukru
Čokoládový krém:
- 250 ml smetany ke šlehání
- 100 g čokolády se 70 % kakaa
- 120 g mascarpone
- 150 g polotučného tvarohu
- 1 lžíce moučkového cukru
Postup roláda
- Vejce vyšlehejte s cukrem do husté pěny. Bude to trvat 7–10 minut. V dobře našlehané pěně jsou patrné varhánky po metle a pomalu se slévá. Důkladné vyšlehání je potřeba, aby se těsto nekontrolovaně nerozlilo po plechu, a především proto, aby vznikl lehký, nasuflovaný plát těsta.
- Do mísy s vyšlehanými vejci přidejte olej a krátce promíchejte. Prosejte mouku do mísy (a případně kakao) a zlehka vmíchávejte. Použijte nejlépe silikonovou stěrku. Těsto se snažte zlehka překlopovat a mísou pootáčet. Když vpravíte mouku do těsta, vyklopte těsto na plech vyložený pečicím papírem. Stěrkou rozetřete na plát velký asi 32 x 27 cm. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 8 minut.
- Plech vyndejte z trouby, plát těsta nechte asi minutu „orazit“ a poté stáhněte na čistou rozloženou utěrku. Stočte roládu i s pečicím papírem a nechte zcela vychladnout.
- Po vychladnutí roládu opatrně rozmotávejte a slupujte z těsta papír.
- Potřete krémem, případně džemem a krémem. Stočte roládu tak, jak byla zabalena v utěrce, a ozdobte podle vkusu.
Postup při výrobě krému
- Smetanu s mascarpone na světlý krém vložte do vyšší mísy a začněte šlehat. Postupně přidávejte moučkový cukr a vyšlehejte do tuha.
- Smetanu na čokoládový krém nalijte do rendlíku, začněte zahřívat k bodu varu, a když začne smetana probublávat, stáhněte ji z plotny. Přidejte na malé kousky nalámanou čokoládu a míchejte, dokud se nerozpustí. Po vychladnutí dejte do lednice důkladně vychladit – nejlépe přes noc.
- Druhý den čokoládovou smetanu přendejte do mísy. Krátce prošlehejte. Přidejte mascarpone, tvaroh a moučkový cukr a šlehejte, dokud se ingredience nepropojí a nevznikne hustý krém.
Čím ještě můžete rolády zevnitř potřít:
- Roláda nemusí být nutně natřena jen džemem nebo krémem. Využijte nepřeberného množství oříškových krémů – od základních až po ty ochucené. Z džemů se nebojte vybrat ty s většími kousky ovoce anebo si jednoduše svařte čerstvé ovoce doma. Milovníky máku nadchne kombinace povidel s makovým krémem, v němž vynikne trocha citronové kůry.
Tipy, jak rolády zdobit
- Roládu můžete krémem celou potřít a dalším ji pak s pomocí cukrářského sáčku s řezanou špičkou ozdobit. Pokud se rozhodnete roládu přelít čokoládou, rozpouštějte ji pozvolna ve vodní lázni.
- Zdobit můžete čerstvým i sušeným ovocem. Efektní je například prach z ovoce sušeného mrazem, který vytvoříte jednoduše v mixéru. V zimě roládu skvěle doplní ovoce pečené v troubě (například plátky hrušek potřené javorovým sirupem, lehce posypané skořicí).
- Ke zdobení se dále hodí různé oříšky a semínka, úlomky sušenek i čokolády. Pár lístků čerstvé máty nebo meduňky vnesou do zdobení svěží vzhled.