Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.
Francouzská drobnozrnná čočka puy se vyznačuje oříškovou chutí s jemným nádechem pepře. Pro přípravu (pod)zimních salátů je jako stvořená a jistě vás potěší skutečnost, že se jen tak nerozvaří – na talíři vypadá pořád skvěle. A v kombinaci s pečenou zeleninou a sladkokyselou chutí pomeranče jí to sluší ještě víc. Gorgonzola s kari dipem zase dodají celému pokrmu jemný říz. Budete ho jednoduše milovat!
Na 2 porce potřebujete:
- 1 pomeranč
- 1 červenou cibuli
- 1 lžičku balzamika
- 1 kg dýně
- 1 menší červenou řepu
- 1 palici česneku
- sůl
- asi 4 lžíce olivového oleje
- pár lístků čerstvé šalvěje
- 100 g krémové gorgonzoly (Cremoso)
Na čočku:
- 100 g zelené čočky puy
- sůl
- hrstku čerstvého koriandru a máty
- 1 lžíci citronové šťávy
- 1 lžíci olivového oleje
- 1 lžičku medu
Na dip:
- 4 lžíce bílého jogurtu
- ½ lžičky kari koření
- ½ lžíce citronové šťávy
- 2 stroužky pečeného česneku
- hrstku čerstvého koriandru a máty
- olivový olej na zakápnutí
Postup
- Pomeranč zbavte slupky a nakrájejte na kolečka a půl kolečka. Červenou cibuli oloupejte a nakrájejte na klínky. Pomeranč s cibulí dejte do misky a promíchejte s krémovým balzamikovým octem. Nechte prozatím stranou.
- Dýni rozkrojte napůl, pomocí lžíce vydlabejte semínka a slupku oloupejte pomocí škrabky (jde to mnohem lépe než nožem). Můžete zvolit jeden druh dýně nebo nakombinovat více druhů. Já použila dýni hokaido, která se nemusí loupat, a máslovou.
- Dýni hokaido nakrájejte na měsíce, máslovou pak na menší kousky, zkrátka jak vám to vyjde. Nakrájené dýně vložte na hlubší plech vyložený pečicím papírem. Přidejte k nim oloupanou a na měsíčky nakrájenou červenou řepu a palici česneku rozebranou na jednotlivé stroužky (se slupkou, nikoliv však nadbytečnou). Přidejte rovněž pomeranč s cibulí, celou směs osolte, přelijte olivovým olejem a posypejte šalvějí. Obsah plechu promíchejte a rozložte po celé ploše. Připravenou směs vložte do vyhřáté trouby na 210 °C a pečte 30 minut do změknutí.
- Mezitím si připravte čočku. Zelená čočka se nemusí namáčet, stačí ji propláchnout a vařit ve vodě cca 20 minut, dokud nezměkne. Uvařenou čočku sceďte a dejte do mísy. Osolte ji, přidejte nasekané bylinky a zálivku vzniklou smícháním citronové šťávy, olivového oleje a medu. Ochucenou čočku promíchejte a mísu přikryjte.
- Dip k závěrečnému podávání připravíte smícháním jogurtu s kari kořením a citronovou šťávou. Jakmile bude dopečená dýňová směs, vyjměte z plechu 2 stroužky česneku. Vyloupněte je, rozetřete dohladka a vmíchejte k dipu do misky. Navrch nasypejte čerstvě nasekané bylinky a zakápněte olejem.
- Čočku s pečenou zeleninou včetně pomeranče naservírujte do hlubokého talíře. Přidejte několik kousků krémové gorgonzoly a podávejte s připraveným kari dipem.