Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.
Maxi žampiony se vznešeným názvem portobello unesou sice různé druhy náplní, ale v řadě případů si svou vznešenost ponechají bez ní. Nechte pro jednou portobello zahrát hlavní roli, kdy bude moct vyniknout jeho osobitá chuť a šťavnatost. Uvidíte, že to rozhodně nebude naposledy.
Charakteristická houbová chuť spolu s lehce pikantní marinádou jsou delikátní kombinace sama o sobě. Nicméně bylinkové pesto se sušenými rajčaty vymrští tento luxusní vegetariánský steak ještě o level výš. A paprikový bulgur, krom výživového hlediska, perfektně zapadne do této rozmanité mozaiky chutí.
Na 2 porce portobello steaku potřebujete:
- 2 žampiony portobello
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce worchesterové omáčky
- 2 lžičky jablečného octa
- 1 lžička uzené papriky
- ½ lžičky mletého římského kmínu
- ½ lžičky sušeného česneku
- Špetka soli – ideálně uzené
- Čerstvě mletý pepř
Na bylinkové pesto se sušenými rajčaty:
- 20 g dýňových semínek
- 10 g libečku – cca 2 lžíce nadrobno pokrájených listů
- 5 g petrželky – cca 2 lžíce nadrobno pokrájené
- 5 g bazalky – cca 5 větviček
- 1 lžička lístků tymiánu
- 1 lžička lístků oregana
- 1 stroužek česneku
- 30 g sušených rajčat naložených v oleji – 3 kousky
- 100 g olivového oleje
- Špetka soli
Na paprikový bulgur:
- 2 červené papriky
- 150 g bulguru
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 banánové šalotky (nebo 1 větší cibule)
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička mletého sušeného zázvoru
- Chilli
- 2 lžičky najemno pokrájené petrželky
- Sůl
Postup
- Připravte si marinádu na žampiony: promíchejte olivový olej, worchesterovou omáčku, ocet, uzenou papriku, římský kmín, česnek, špetku soli a pepře. Marinádou potřete klobouky žampionů z hladké strany a opatrně ji vetřete i do varhánků vespod. Nechte v lednici odpočívat.
- Připravte si pesto: Dýňová semínka nasekejte v robotu najemno. Ale ne na úplný prach, nechte drobné kousíčky, aby nebylo pesto příliš „pastovité“ a hutné. Semínka si dejte stranou.
- Do mixéru (nádoba se sekáčkem) vložte bylinky a na menší kusy nakrájený česnek. Zalijte polovinou, tedy 50 g olivového oleje, a rozsekejte najemno. Vzniklou směs promíchejte s dýňovými semínky. Sušená rajčata nakrájejte najemno a vmíchejte do pesta. Lehce osolte a dolijte zbytkem oleje. Skladujte v lednici. Pesto, které nespotřebujete, můžete zavřené ve skleničce uchovat v lednici asi týden.
- Připravte si bulgur: papriky položte na plech a dejte péct do trouby na 220 °C. Pečte 15 až 20 minut, dokud se na paprikách neudělají černé puchýře. Poté je opatrně přendejte do mikrotenového sáčku a nechte alespoň 15 minut zapařit. Mezitím papriky i trochu vychladnou, ale dávejte pozor, protože uvnitř je stále horká pára.
- Papriky oloupejte a osušte papírovou utěrkou. Nakrájejte na slabé nudličky.
- Bulgur uvařte doměkka.
- Na pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje. Šalotky nebo cibuli nakrájejte nadrobno a osmahněte dozlatova. Přidejte najemno pokrájený česnek, sušený zázvor a najemno pokrájené chilli (podle chuti) a asi půl minuty míchejte na mírném plameni. Přidejte pečené papriky a míchejte další půl minuty. Nakonec vmíchejte uvařený bulgur a najemno pokrájenou petrželku. Podle chuti dosolte.
- Rozpalte gril. Portobello steaky opékejte cca 7 minut z obou stran. Na talíři nakrájejte na plátky – díky tomu se lépe uvolní šťáva a chutě se na talíři dokonale propojí. Přelijte pestem a podávejte s bulgurem.