Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.
Millionaire’s shortbread neboli milionářská sušenka či řez v sobě skýtá dekadentní kombinaci na jazyku se rozplývající máslové sušenky, sladkého (respektive slaného!) karamelu a křupavé čokolády. Čím jiným si také začátek roku stylově osladit?
Na plech 20 x 20 cm potřebujete:
- 250 g hladké mouky
- 200 g změklého másla
- 90 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr nebo ½ lžičky vanilkového extraktu
- ½ lžičky mořské soli
Na slaný karamel:
- 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka (397g)
- 100 g cukru (třtinového nebo bílého krupicového)
- 100 g másla
- ½ lžičky mořské soli (lze i více)
Na čokoládovou vrstvu:
- 200 g oblíbené čokolády (skvělý je mix mléčné a hořké)
- Vločková sůl (lze vynechat)
Postup
- Arch pečicího papíru zmuchlejte (díky tomu se lépe dostane do rohů formy), rozložte a vyložte s ním vyšší pekáček o rozměru 20 x 20 cm. Všechny suroviny na těsto zpracujte v mixéru nebo rukama na hladkou hmotu, natlačte na dno formy, několikrát propíchejte vidličkou a pečte asi 20 minut při 170 °C do světle zlatavé barvy.
- Všechny suroviny na karamel přiveďte k varu a za častého míchání vařte 20 až 30 minut do zlatě karamelové barvy. Množství soli upravte dle své preference, ale alespoň špetku ji do karamelu určitě přidejte. Rozetřete na předpečený korpus a nechte vychladnout.
- Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě (tam ji vždy po 30 vteřinách zamíchejte), nalijte na karamel, nechte chvíli zatuhnout a posypejte vločkovou solí. Nechte nejlépe do druhého dne v chladu zpevnit.
- Ostrým nožem zahřátým v horké vodě pak krájejte na kostičky, mezi řezy nůž pokaždé očistěte. Skladujte v lednici a spotřebujte do dvou týdnů.