Známý šéfkuchař vyhlášené olomoucké restaurace Entrée Přemek Forejt zahájil spolupráci se sítí restaurací rychlého občerstvení McDonald’s. Tři roky bude dohlížet na kvalitu surovin a proces přípravy jídel a své postřehy bude zveřejňovat na sociálních sítích.
V rámci kontroly kvality a výroby produktů Forejt navštíví dodavatele surovin a veřejnosti tak poskytne pohled do nitra dění. „Celá spolupráce je postavená na tom, že budu jezdit po jejich farmách a kontrolovat, že výrobky jsou opravdu z těch surovin, ze kterých mají být,“ uvedl Forejt.
Hlavním úkolem šéfkuchaře tak bude prostřednictvím osobních zkušeností zvýšit vnímání kvality surovin a výsledných produktů v očích zákazníků.
„Šel jsem do toho v první řadě hlavně ze zvědavosti. Otazníků kolem jejich surovin je strašně moc a moje úloha je být prostředníkem mezi Mekáčem a hosty,“ sdělil Forejt a dodal, že spolupráci vnímá jako výzvu, jejíž výsledek ho samotného zajímá.
V průběhu prvního roku spolupráce se zaměří především na dodavatele a jednotlivé suroviny a zúčastní se přípravy hranolek, hamburgerů i dalších jídel. První potravinou, na kterou se zaměří, jsou brambory.
K navázání spolupráce došlo po sérii návštěv olomouckých restaurací a kaváren, kde šéfkuchař ochutnával snídaňové nabídky. Svá jídla a komentáře zdokumentoval a zveřejnil na Instagramu.
V jednom z dílů takzvaného snídaňového speciálu navštívil restauraci McDonald’s, kde dumal nad surovinami a přípravou legendárních, stále stejně vypadajících hranolek. Ve snaze dokázat, že hranolky jsou vyráběny opravdu jen z brambor, fast food reagoval pozvánkou do kuchyně a následnou nabídkou spolupráce.
„Kolem našeho jídla panuje hodně mýtů a jsme rádi, že téma otevřela zrovna takováto osobnost české gastronomie,“ uvedla Jitka Pajurková, ředitelka PR a komunikace McDonald’s Česko a Slovensko.
Na dotaz, zda spolupráce s řetězcem rychlého občerstvení může poškodit pověst jeho restaurace profilující se zážitkovou gastronomií, Forejt reagoval následovně: „Entrée a Mekáč jsou dvě naprosto odlišné věci a já to neberu jako něco, co by mi mohlo uškodit. Svou práci budu dělat pořád stejně.“