Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Tohle extra vláčné těsto s olivovým olejem a mascarpone můžete upéct i v klasické bábovkové formě, ale mini bábovičky jsou chtě nechtě roztomilejší (a navíc se o tu svoji nemusíte s nikým dělit). Ať tak nebo tak, koláč ovoňte svěžím rozmarýnem a citronem a doplňte jemnou polevou ze zbytku mascarpone – obojí dodá zákusku skvělou koncovku.

Citronová bábovka s olivovým olejem, mascarpone a rozmarýnem

Na asi 12 mini bábovek potřebujete:

  • 2 vejce
  • 100 g cukru krupice
  • 80 g extra panenského olivového oleje
  • 200 g mascarpone (zbytek balení přijde do polevy)
  • 2 chemicky neošetřené citrony
  • 220 g hladké mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • Špetka soli
  • 1 lžička čerstvého sekaného rozmarýnu

Na polevu z mascarpone:

  • 50 g mascarpone
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 80 g cukru moučka
  • Čerstvý rozmarýn na ozdobu
  • Tuk do formiček

Postup

  1. Vejce s cukrem šlehejte elektrickým šlehačem 4 minuty do pěny, přilijte olej a šlehejte další 2 minuty. Postupně zapracujte mascarpone, citronovou kůru (strouhejte jen její žlutou část, bílá je hořká) a šťávu (dvě lžíce schovejte do polevy), mouku, kypřicí prášek, sůl a najemno nasekaný rozmarýn.
  2. Rozdělte do máslem či olejem vymazaných formiček (pokud nemáte ty na mini bábovičky, použijte velkou bábovkovou nebo třeba muffinové košíčky) a pečte při 170 °C 20 až 25 minut (velkou bábovku pak kolem 45 minut) do lehce zlatova.
  3. Na polevu důkladně prošlehejte mascarpone s cukrem a citronem, nechte za občasného míchání částečně zatuhnout a poté lijte na vychladlé koláčky. Můžete dozdobit čerstvým rozmarýnem, plátky citronu nebo kokosovými chipsy.

Tip: Pokud máte velké citrony, šťávu nedávejte do těsta všechnu, aby nebylo příliš kyselé.