Je štíhlý, vysoký a neztratí se ve společnosti těch nejžádanějších staveb ve městě. Řeč je o nejnovějším mrakodrapu newyorské skyline, který na sebe i vedle dalších ikonických staveb New Yorku přitahuje velkou pozornost. Stavba domu s označením 111 West 57th Street, který se nachází na Manhattanu uprostřed takzvané Billionaires‘ Row, lemující lukrativní jižní stranu Central Parku, stála dvě miliardy dolarů. A teď je u konce.

Věž svým druhým označením Steinway Tower odkazuje na svého předchůdce, který na adrese 111 West 57th Street stál před ní. Respektive ještě stojí, protože základy mrakodrapu tvoří šestnáctipatrová původní budova Steinway Hall, bývalý obchod Steinway & Sons, navržený Warrenem a Wetmoreem a dokončený v roce 1925.

Developeři projektu JDS Development, Property Markets Group a Spruce Capital Partners před několika dny dokončili veškeré vnější prvky budovy a dům je už připravený k nastěhování nových obyvatel. Ti si ale musí připravit částku odpovídající adrese a ničím nerušenému výhledu na Central Park. Byty, které už jsou v prodeji, stojí od sedmi do šestašedesáti milionů dolarů.

Věž navržená studiem SHoP Architects v centru Manhattanu dosáhla své finální výšky 435 metrů už v roce 2019. Od té doby se pracovalo na fasádě, interiérech a detailech. Na domě je unikátní právě poměr jeho výšky k šířce, který činí 24:1, což ze Steinway Tower dělá nejštíhlejší mrakodrap na světě. A zároveň je druhou nejvyšší rezidenční stavbou na světě. Prvenství v tomhle ohledu patří opodál stojící Central Park Tower s výškou 472 metrů.

I vybavení interiérů Steinway Tower odpovídá okolnímu standardu. Čekejte tedy hlavně luxus. V mrakodrapu najdou rezidenti třeba pětadvacetimetrový bazén, soukromé sauny, fitness centrum, salonky s terasami, zasedací místnosti nebo služby concierge. Ve velké vstupní hale převládá mramor, černěná ocel a také v ní zůstaly zachovány restaurované dřevěné podlahy ze Steinway Hall.

Vysoký a štíhlý 111 West 57th Street není se svojí konstrukcí na Billionaires‘ Row osamocen. Současný trend výstavby vysokých mrakodrapů v New Yorku je jasný – minimální plocha pozemku a co nejvíc pater vzhůru.

Už se pro ně ostatně vžilo i souhrnné označení pencil towers, tedy jakési trčící tužky. Jen o několik bloků dál stojí například 425,5 metru vysoký mrakodrap 432 Park Avenue, který navrhl uruguayský architekt Rafael Viñoly.

432 Park Avenue | Foto DBOX for CIM Group/Macklowe Properties

Ten se však kromě své štíhlé siluety proslavil i technickými problémy, na které si stěžovali majitelé drahých a luxusních bytů uvnitř. Vítr, který prochází otevřenými podlažími, totiž způsobuje nejrůznější pazvuky a problémem jsou i často nefunkční výtahy nebo prosakování vody.