Smetanova Litomyšl, jeden z nejzavedenějších letních svátků vážné hudby, je v plném proudu a blíží se jeho poslední víkend. A protože v Litomyšli žila i Magdalena Dobromila Rettigová, byla by škoda opomenout místní gastronomii. S pomocí místních jsme vybrali ta nejzajímavější místa, kam si mezi koncerty odskočit na kávu, jídlo nebo drink.


Kafemysl, Smetanovo náměstí 100

Vyhlášená kavárna přímo na litomyšlském náměstí v podloubí. Otevřel ji tady po návratu z Prahy Jan Škeřík, vítěz Baristy roku 2017. Zaměřují se na přípravu kvalitní výběrové kávy z českých i zahraničních pražíren.

O kávě tady vědí opravdu hodně a umějí z ní vykouzlit i zajímavé drinky, pokud budete chtít upustit od oblíbeného espressa nebo cappuccina. Dezerty z lanškrounského La Caffé ve vitríně mizejí vždy rychlostí blesku, tak nějaký včas ulovte.


Dvorek, Smetanovo náměstí 129

Nový přírůstek v Litomyšli, sesterský podnik Kafemysli v půvabném dvorku na Smetanově náměstí. Kavárna je spojená s řemeslnou pekárnou, tak si tady kromě skvělé kávy dáte i fantastické buchty, koláče, nebo vlastní kváskový chleba s pomazánkou. Pokud se vám zalíbí, můžete si tady rovnou pořídit i keramiku od Hanky Vrbicové, na které vše servírují. 


Caffé Delizia, Smetanovo náměstí 53

V Litomyšli najdete i pražírnu kávy Delizia, kterou založili v roce 2016 manželé Petr a Eva Štouračovi, protože v okolí žádnou podle vlastní chuti nesehnali. Dnes jsou v jejich nabídce jak kávy jednodruhové z mnoha koutů světa, tak i směsi. Zakládají si na tom, aby jejich káva byla vždy čerstvá, proto praží pouze v malých dávkách. 


Hotel Aplaus, Restaurace Bohém, Šantovo náměstí 181

Restaurace Bohém v hotelu přiléhajícím ke Klášterním zahradám, ve kterých to během festivalu žije, je místem, kam zamíříte, když si budete chtít dát kvalitní gastronomii. Mezinárodní menu, zajímavé kombinace chutí, ale i poctivé české klasiky v příjemném prostředí. Tady vedle nešlápnete.


U Kolji, Mařáková 365

V restauraci U Kolji si můžete dát speciality z Ukrajiny, jaké jen tak někde nenajdete. Stálicí na menu je pravý ukrajinský boršč, ale také další jídla s tajemnými názvy jako šašlik, holubci, zrázy nebo deruny.


Na sklípku, Josefa Váchala 127

Sem se vydejte hlavně kvůli atmosféře malého dvorku, který zdobí sgrafita na motivy dřevorytů Josefa Váchala. V Litomyšli je to místo, kde najdete největší výběr kvalitního tvrdého alkoholu, mimo jiné i od Žufánka. K drinku si dejte skvělé domácí nakládané kapary a olivy s čerstvými bylinkami, domácí paštiku nebo v medu nakládanou řepu s kozím sýrem.


Veselka, T. Novákové 64

Příjemná hospůdka, kde vaří poctivé řemeslné pivo. Na čepu jsou stálicemi Bedřichova jedenáctka světlá a polotmavá a Bedřichova dvanáctka. Doplňují je různé speciality z jiných minipivovarů. K jídlu si dejte vyhlášený nakládaný hermelín s domácím chlebem a pikantní utopenec. 


Vinotéka U Mydláře, Smetanovo náměstí 47

Na skleničku vína zamiřte do Vinárny U Mydláře a usaďte se na venkovní zahrádce přímo na Smetanově náměstí.  V nabídce, která se pravidelně obměňuje, mají na 300 druhů moravských i světových vín.


Na Chuť foodtruck, Vodní Valy vedle pedagogické školy

Dnes už legendární žlutý školní autobus a jeho vyhlášené burgery, to je Na Chuť foodtruck, který se průběžně přesouvá po Litomyšli. Šťavnaté burgery, hotdogy a poctivé hranolky, tenhle street food by vám neměl uniknout. Během festivalu navíc grilují v Klášterních zahradách, ale burger je zkrátka top.