Někdejší nejbohatší muž Číny byl dlouho i nejznámějším Číňanem na světě. Internetový podnikatel po desetiletí budoval obrovský internetový trh Alibaba s nejrůznějším zbožím, včetně padělků luxusních značek. Pak se ale Jack Ma stal obětí rozsáhlého zásahu Pekingu proti tamní podnikatelské elitě.

Jack Ma se opakovaně objevil na titulních stránkách zahraničních mutací Forbesu. „Jack Ma zuří,“ hlásila například americká redakce v titulním článku z dubna 2011. Co dalšího pozoruhodného o něm Forbes v průběhu let psal?

Sebevědomý a rázný Jack

Zakladatel společnosti Alibaba Group musel propustit asi stovku svých obchodníků, kteří na jeho tržišti podváděli klienty. Založili podvodné prodejce, kteří přijímali platby za spotřební elektroniku, ale zboží nikdy nedodali.

Škody dosáhly „jen“ dvou milionů dolarů, ale ukázaly na systémový problém. Týkal se totiž více než 2300 falešných digitálních výloh. „Jsme pravděpodobně jediná společnost v Číně, za kterou přebírá odpovědnost vrcholový management,“ prohlásil tehdy Ma sebevědomě.

„Problémy Alibaby jsou ve skutečnosti problémy Číny,“ napsal tehdy Forbes. A sám Ma dodal, že si prý více váží lidí než zisku, a že jeho země potřebuje společnost, které může svět věřit.

Jak vznikl čínský Amazon

Jack Ma se narodil roku 1964 jako Ma Jun. Anglicky se naučil sám, dvakrát neuspěl u přijímacích zkoušek na vysokou školu, a tak se stal tlumočníkem. Od roku 1988 je ženatý s o dva roky mladší Čang Jing, přezdívanou Cathy, a mají spolu tři děti.

Podnikatelský nápad dostal na služební cestě do USA, kde objevil osobní počítače a internet. Stalo se tak v březnu 1995 – ve stejném roce, kdy Jeff Bezos založil společnost Amazon. Po návratu do Číny založil Ma první čínskou internetovou společnost Hangzhou Hope Networks Consulting. Půjčil si dva tisíce dolarů a spustil jednu z prvních komerčních webových stránek v zemi.

O několik let později navázal na tamním ministerstvu zahraničního obchodu přátelství s technologickým podnikatelem tchajwanského původu, spoluzakladatelem společnosti Yahoo a pozdějším miliardářem Jerrym Yangem. Alibabu rozjel Ma v roce 1999 ve svém bytě s dalšími sedmnácti lidmi.

Vznikla jako bezplatná internetová služba pro malé čínské výrobce, hledající zahraniční zákazníky. V témže roce získal investici od Goldman Sachs: čtyři miliony dolarů výměnou za třiadvacetiprocentní podíl.

„Zpočátku jsem Jackovu myšlení příliš nerozuměl,“ řekl o něm finanční ředitel Alibaba Group Joe Tsai. „Lidé říkali, že naše webové stránky nejsou nic jiného než nástěnka. On se však zaměřil pouze na oslovení velkého počtu inzerentů, prodávajících a nakonec i kupujících.“

Malý muž s rošťáckým úsměvem

V červenci 2000 si začínající společnosti všiml tehdejší redaktor asijské redakce Forbesu Justin Doebele. „Mikrofonu se chopila drobná postava s propadlými lícními kostmi, rozcuchanými vlasy a rošťáckým úsměvem,“ popsal Maovo vystoupení před zaměstnanci.

Už první článek upozornil, že Alibaba na rozdíl od svých konkurentů nepodrobuje své obchodníky prověrkám. Ma prý tehdy pokrčil rameny. „Ať se za velrybami vydají jiní,“ prohlásil. „My chceme chytit krevety.“

V roce 2007 už byla jeho firma velrybou a měla za sebou druhý největší příchod internetové společnosti na burzu – těsně za Googlem. Na hongkongské burze získala Alibaba Group 1,7 miliardy dolarů a před finanční krizí v následujícím roce dosáhla hodnoty 26 miliard dolarů.

Přítel Clintona a Zuckerberga

V roce 2011 už Ma držel majetek ve výši 1,6 miliardy dolarů. Stal se přítelem světových lídrů a osobností: na jeho každoročním obchodním fóru a veletrhu AliFest vystoupili například Bill Clinton, Kobe Bryant nebo Arnold Schwarzenegger. V Číně ho zase navštívil zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg, s nímž se Ma spřátelil v Davosu.

Mnohokrát se také setkal s tehdejším čínským prezidentem Chu Ťin-tchaem, který měl pověst pragmatika, a viceprezidenta Si Ťin-pchinga, považovaného za Ťin-tchaova nástupce, považoval Ma za svého přítele. Znali se z doby, kdy působil jako stranický tajemník v provincii Če-ťiang, kde Alibaba sídlí.

Styky s režimem byly pro Alibabu klíčové. Když se objevily otázky, zda se čínská obdoba PayPalu nazvaná Alipay dostane do konfliktu se státem ovládaným bankovním systémem, Ma pokorně prohlásil, že pokud o to Peking požádá, společnost mu odevzdá. Nabídka však byla jen dalším krokem v jeho opatrném tanci s čínskými úřady.

V té době Ma říkával, že „randí s vládními úředníky“.

Alibaba a 40 tisíc zlodějů

O čtyři roky později v prosinci 2015 se Ma znovu objevuje na obálce Forbesu, tentokrát jeho indického vydání. A tématem jsou podvodníci na Maově internetovém tržišti.

„Nejmocnější podnikatel v Asii ví, že vyloučení padělatelů z jeho internetového impéria by mu podkopalo byznys,“ konstatuje článek. Ma tou dobou čelí žalobě ze strany luxusního konglomerátu Kering, vlastníka značek jako Gucci nebo Yves Saint Laurent.

Kering uvedl, že jen v roce 2014 se na portálu Taobao z portfolia Alibaba Group měsíčně prodalo 37 tisíc padělaných tašek Gucci z 2731 různých obchodů. „Když Forbes hledal na Taobao nabídky se slovem ,Gucci‘ levněji než za tři sta jüanů (méně než padesát dolarů), tedy výrazně pod cenou originálů, objevilo se třicet tisíc výsledků,“ uvedl Forbes India.

Přesto měl Ma za sebou druhý vstup na burzu – tentokrát už největší na světě, protože na newyorské burze vynesl 25 miliard dolarů. Vedle toho byl Forbesem zařazen na seznam nejmocnějších lidí světa, a to rovnou na 22. místo.

S Obamou, Trumpem, Muskem…

V té době již zakladatel Alibaby pracoval na přechodu tohoto čínského giganta k dominantnímu postavení po celém světě. Když Si Ťin-pching, již jako čínský prezident, navštívil na podzim 2015 prezidenta Baracka Obamu v Bílém domě, doprovázel ho právě Jack Ma.

V lednu 2017 se také setkal s nově zvoleným prezidentem Donaldem Trumpem, ovšem nikoli v Bílém domě, ale v Trump Tower. Jednali o obchodní spolupráci v USA a tehdy se zdálo, že čínský podnikatel je na vrcholu moci.

V polovině září 2018 však Alibaba Group oznámila, že její zakladatel z vedení holdingu odchází. Na závěr svého působení se na firemní akci oblékl jako rocková hvězda, vzal kytaru a se svým nástupcem zazpíval americkou baladu You Raise Me Up. V roce 2019 pak zaujal veřejnou debatou s Elonem Muskem či svou filantropickou iniciativou.

Kdysi nejbohatší

Přeskočíme tři roky do podzimu 2021. Ma je už více než rok „nezvěstný“ a na veřejnosti se objevuje jen sporadicky. Americký Forbes píše: „Klesající akcie připravily zakladatele a předsedu společnosti Alibaba, kdysi nejbohatšího muže Číny, o miliardy dolarů.“

Ma se stal hlavní obětí velké čistky, během níž načas zmizelo nejméně půl tuctu dalších miliardářů a bohatých čínských podnikatelů. Už v prosinci 2015 zmizel Guo Guangčang, zakladatel a předseda investičního konglomerátu Fosun International. Podle příspěvků na sociálních sítích ho na šanghajském letišti odvedla policie.

Následujícího ledna společnost Shanghai Metersbonwe Fashion & Accessories dočasně zastavila obchodování s akciemi. Nepodařilo se jí totiž spojit se svým miliardářským zakladatelem Čou Čeng-ťienem.

Vydání Forbesu Zázrak

Státní zpravodajská společnost China Daily uvedla, že Čou byl zadržen policií, aby pomohl při vyšetřování případu obchodování s důvěrnými informacemi a manipulace s akciemi.

Realitní magnát Ren Ži-čang zase údajně zmizel v březnu 2020 poté, co zveřejnil článek odsuzující postup čínské vlády v souvislosti s pandemií. V září 2020 byl odsouzen k osmnácti letům vězení.

A výkonný ředitel investiční společnosti Tomorrow Group Siao Ťien-chua byl v lednu 2017 vyveden z hotelu Four Season na invalidním vozíku se zakrytou hlavou.

Jacka Ma nepotkal rychlý trest, soud nebo jednorázové odstranění z očí veřejnosti. Přihodilo se mu prostě zmizení – a následné „znovuobjevení“. Poprvé zmizel na podzim 2019, kdy čínské regulační orgány zrušily vstup jeho fintechového gigantu Ant Group na burzu tři dny před plánovaným termínem.

Chystané IPO ve výši 35 miliard dolarů mělo být největší veřejnou nabídkou všech dob, přičemž hodnota společnosti Jack Ma Inc. (Alibaba a Ant dohromady) měla přesáhnout bilion dolarů. Namísto toho udělily čínské úřady v dubnu 2021 společnosti Alibaba Group pokutu ve výši 2,8 miliardy dolarů, což je nejvyšší antimonopolní trest, jaký byl kdy v zemi uložen.

„Z nejbohatších mužů v Číně skončí dobře jen málo z nich,“ prohlásil prý kdysi sám Jack Ma.

Svoboda, inovace a zmizení

Poslední svobodné vystoupení Jacka Ma se uskutečnilo pět dní před plánovaným vstupem na burzu. Kdysi mocný podnikatel pronesl kritický projev na adresu tradičního čínského finančního sektoru, který podnikání Antu narušovalo.

Hovořil o svobodě potřebné pro inovace a tři dny nato regulační orgány zrušily IPO a charismatický dvojjazyčný miliardář, jedna z nejvýraznějších osobností čínského veřejného života, zmizel.

Po téměř třech měsících se na internetu objevilo krátké video, v němž Ma údajně hovoří se skupinou učitelů venkovských základních škol o vzdělávání. Video však není označeno časem ani lokalitou.

O několik měsíců později následovala zpráva agentury Bloomberg, podle které byl Ma spatřen, jak hraje golf v letovisku na ostrově Chaj-nan. Zdroj těchto informací nebyl uveden. Následovala zpráva listu Financial Times, zkoumajícího záznamy o cestách Maova osobního letadla. Stroj několikrát obletěl Čínu, ale nebylo jasné, zda byl jeho majitel na palubě.

Bizarní video s Putinem

Nejbizarnějším odhalením bylo devadesátiminutové video, na němž čínský podnikatel naslouchá Vladimiru Putinovi na zasedání Ruské geografické společnosti. Zatímco ruský diktátor řečnil, Ma jakožto člen jejího představenstva bez hnutí brvou naslouchal.

Poté došlo k návštěvě u příležitosti rodinného dne zaměstnanců Alibaby, o níž informoval zdroj, který si rovněž nepřál být jmenován. Svého času nejvýmluvnější generální ředitel Číny se ke svému podnikatelskému impériu, jehož celková hodnota se pohybuje kolem bilionu dolarů, přestal vyjadřovat.

Další vynoření přišlo vloni v září, kdy Ma údajně navštívil skleníky ve východní provincii Če-ťiang. Pak se objevil také v Evropě – konkrétně v Nizozemsku.

Miliardář malířem

Podle Masajoši Sona ze Softbank, Maova přítele a největšího akcionáře Alibaby, se Jack „učí malovat“ a poslal Sonovi „spoustu skic“. Maův dlouholetý obchodní partner Joe Tsai dodal, že se chce Jack soustředit na „všechny své koníčky“.

„Celá věc je absurdní,“ domnívá se přispěvatel amerického Forbesu George Calhoun. „Absurdita má podtrhnout naprostou svévoli pekingské vlády.“

Jack Ma není obviněn z trestného činu, ale nadále mlčí – a nejspíš tedy maluje. V průběhu letošního července se pak nečekaně zjevil zpátky v Evropě. Bulvár ho zastihl jak na Mallorce, tak u nás v České republice. V obou případech si „čínský miliardář na penzi“ užíval golf.