Ve čtvrtek 24. února Ruská federace zahájila invazi, po níž jsme se probudili do jiného světa, ve kterém Evropa čelí největšímu ozbrojenému konfliktu od druhé světové války. Co nového nám v dění kolem Ukrajiny přinesl poslední den?

  • Ruské síly se na východě Ukrajiny snaží využít drobných územních zisků z posledních dní a tlačí se ve směru na město Bachmut. Postup na nedaleký Siversk naopak vázne a neuspěl ani omezený pokus o protiútok v Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny. Ve své pravidelné analýze to uvedl americký Institut pro studium války.
  • Poblíž Kyjeva se ve čtvrtek ráno ozvaly výbuchy. Rusko podle ukrajinských činitelů zasáhlo infrastrukturu ve Vyšhorodském okrese v Kyjevské oblasti. Oleksij Hromov z ukrajinského generálního štábu později podle webu Ukrajinska pravda oznámil, že ruské síly útočily na vojenskou základnu v Kyjevské oblasti a způsobily strukturální škody. Server RBK Ukrajina informoval o masivním raketovém útoku na severní oblasti Ukrajiny, včetně Černihivské oblasti.
  • Britská vojenská rozvědka ve své ranní svodce uvedla, že ruská soukromá Wagnerova armáda dostala na starost určité úseky fronty stejně jako jednotky regulérní armády.
  • V libanonském přístavním městě Tripolis zakotvila syrská loď s nákladem obilí z Ukrajiny. Agentuře Reuters to sdělilo ukrajinské velvyslanectví v Bejrútu, podle nějž obilí uloupilo Rusko na okupovaných územích.
  • Evropská komise dává členským státům Evropské unie protichůdné instrukce ohledně zajišťování plynu a přitom neplní své vlastní sliby, řekl podle agentury Reuters rakouský kancléř Karl Nehammer. Kritická slova na adresu Evropské komise Nehammer pronesl po jednání s maďarským premiérem Viktorem Orbánem, se kterým se sešel ve Vídni.
  • Na rakouského kancléře se před Orbánovou návštěvou v Rakousku snesla kritika, že přijímá předsedu maďarské vlády, který o víkendu pronesl kontroverzní projev o „nesmíšené maďarské rase“. Orbán je kromě toho znám svým odmítavým postojem k protiruským sankcím přijímaným Západem v reakci na útok Moskvy proti Ukrajině.
  • Čínský prezident Si Ťin-pching při dnešním telefonátu se šéfem Bílého domu Joem Bidenem řekl, že Spojené státy by si neměly „zahrávat s ohněm“, pokud jde o přístup k Tchaj-wanu. Podle agentur Reuters a AFP to uvádějí čínská státní média. Biden během rozhovoru zdůraznil, že americká politika ohledně Tchaj-wanu se nezměnila a že USA jsou proti „jednostranným snahám“ měnit stávající stav, sdělil Bílý dům. Oba politici také jednali o možnosti osobního setkání.