Ve čtvrtek 24. února Ruská federace zahájila invazi, po níž jsme se probudili do jiného světa, ve kterém Evropa čelí největšímu ozbrojenému konfliktu od druhé světové války. Co nového nám v dění kolem Ukrajiny přinesl poslední den?

  • V úterý došlo k explozím na ruské letecké základně Saky na Krymu. Ukrajina se však k odpovědnosti za výbuchy nehlásí. Na kanálu nezávislé ruské televize Dožď na platformě youtube to řekl poradce vedoucího ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak. Exploze si podle místních úřadů vyžádaly jednoho mrtvého z řad civilistů a devět zraněných, včetně dvou dětí.
  • Americké ministerstvo zahraničí Ukrajině daruje 89 milionů dolarů na odminování země. Podle ukrajinské vlády po konfliktu bude potřeba odminovat zhruba 160 tisíc kilometrů čtvereční půdy.
  • Ukrajina od 4. srpna zastavila tranzit ruské ropy jižní větví ropovodu Družba, která vede mimo jiné do České republiky nebo na Slovensko. Uvedl to ruský provozovatel ropovodů Transněfť. Západní sankce podle něj znemožnily ruské straně uhradit tranzitní poplatky Společnost Mero, která je vlastníkem a provozovatelem české části ropovodu, uvedla, že dodávky do Česka by se měly obnovit během několika dní.
  • Ruské letecké společnosti včetně státního Aeroflotu rozebírají letadla, aby si zajistily náhradní díly, které nemohou kvůli západním sankcím koupit od zahraničních dodavatelů. Agentuře Reuters to řekly čtyři zdroje z oblasti letectví.
  • Prodej ruské ropy je stále více závislý na Číně a Indii. V červenci putovalo do těchto dvou zemí z Ruska čtyřicet procent této suroviny, což je až dvojnásobek oproti stejnému období v loňském roce. S odvoláním na analytickou společnost Kpler to v úterý uvedla agentura Reuters.