Takhle, rýžové nudle s krevetami, křupavou zeleninou a kokosovým dresinkem chutnají i teplé, ale ve dny, jako je tento, vám nejspíš přijde vhod, že stejně dobré jsou také studené (a kromě nudlí nemusíte nic vařit). Osvěžující limetková zálivka a nálož bylinek vás v horké dny zchladí, krevety, rýžové nudle a kokosové mléko pak zasytí. Pro ještě vydatnější jídlo přidejte do omáčky pár lžic arašídového másla a na závěr ho sekanými ořechy ještě posypejte.
Studený nudlový salát z rýžových nudlí s kokosovo-limetkovým dresinkem, zeleninou a krevetami
Na 4 velké porce potřebujete:
- 1 plechovka kokosového mléka (400 ml)
- 1 limeta + další k podávání
- 1 až 2 lžičky čerstvého zázvoru
- 1 stroužek česneku
- 4 až 6 lžic rybí omáčky
- 2 lžíce kokosového nebo palmového cukru či medu
- 200 g rýžových nudlí
- Sůl
- 350 g vařených krevet
- Ořechy nebo semínka na posypání (kešu, arašídy, sezam)
Ze zeleniny například:
- 2 mrkve
- 1 okurka
- 4 jarní cibulky
- 1 hrst ředkviček
- Čerstvé chilli
- 2 hrsti bylinek (koriandr, máta, thajská bazalka)
Postup
- Nudle uvařte v osolené vodě dle návodu na obalu. Mezitím rozmixujte nebo dobře prošlehejte kokosové mléko, limetkovou šťávu a kůru (jen její zelenou část), nastrouhaný zázvor, prolisovaný česnek, rybí omáčku a cukr. Nudle sceďte, propláchněte studenou vodou, znovu sceďte, smíchejte s většinou dresinku a nechte dochladnout.
- Mezitím si očistěte a pokrájejte zeleninu: mrkve a okurku snadno nakrouháte škrabkou na julienne (tu od Tescomy koupíte i na Rohlíku), cibulku, ředkvičky a chilli papričky stačí nakrájet na kolečka a bylinky posekat. Množství bylinek se nezalekněte, dodají jídlu svěžest a pomůžou trávení.
- Na servírovací talíř nebo širokou mísu naaranžujte nudle, překryjte zeleninou, obložte krevetami, zalijte zbylou zálivkou, posypejte bylinkami a semínky či sekanými ořechy a přidejte limetu na zakápnutí. Podávat můžete i teplé – nudle a krevety stačí prohřát v pánvi a případně část zeleniny (jako je mrkev nebo paprika) předem orestovat.
Krevety, kuře & tofu: Pokud máte krevety syrové, na 20 minut je naložte do části dresinku a poté je ogrilujte nebo na troše oleje osmažte. Z bílkovin se hodí i kuře (tomu marinování taktéž prospěje) a marinované tofu nebo tempeh.
Sezónní obměny: Dle sezony a stavu vaší lednice můžete přidat také meloun, mango, jahody, avokádo, hrášek, edamame, papriku, jarní cibulku, mladé zelí, kukuřici nebo třeba polníček.