Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Gado-gado je úžasný salát plný chutí i barev, který vám nadšeně nabídnou v každém koutu Indonésie. Přelévá se neodolatelnou arašídovou omáčkou, díky níž je gado-gado tak specificky lahodné. Krevetové chipsy, které se k němu tradičně podávají, dodávají pokrmu příjemné křupavé zpestření. Zeleninu můžete obměňovat podle nálady. Vyzkoušejte i oblanšírovaný špenát, červené zelí, rajčata nebo kukuřici a namísto tempehu třeba tofu.

Sehnání některých surovin může být sice namáhavější, avšak cesta k nim existuje a tento skvostný indonéský salát si tak můžete sami připravit. K pořízení ingrediencí budete muset absolvovat cestu na asijskou tržnici (což je přece příjemná záminka), do prodejny s indonéskými či asijskými potravinami nebo pobrouzdat po internetu (dobře poslouží indonéský online obchod Virunga, dále Chopsticks nebo Rohlík i Košík). 

Sladkou indonéskou omáčku kecap manis koupíte v obchodech s orientálními potravinami nebo online např. na Sambalshop či TasteOfAsia. Případně ji lze nahradit smícháním stejného množství kvalitní sójové omáčky s palmovým cukrem – provaříte je jednoduše spolu v rendlíku do sirupové konzistence, která po vychladnutí ještě trochu zhoustne. Pastu sambal oelek můžete zase s čistým svědomím nahradit jinou chilli pastou.

Indonéský salát gado-gado

Na 4 porce potřebujete:

  • 400 g baby brambor
  • 1 velkou mrkev
  • 4 vejce
  • ½ salátové okurky
  • 400 g tempehu
  • rostlinný olej
  • 150 g zelených fazolek
  • 6 listů pekingského zelí
  • 150 g klíčků fazolí mungo

Na arašídovou omáčku:

  • 2 stroužky česneku
  • 2 menší šalotky
  • 2cm kousek galgánu
  • 2cm kousek zázvoru
  • ½ stébla citronely
  • 1 lžičku indonéské pasty sambal oelek
  • 1 lžíci rostlinného oleje
  • 4 lžičky indonéské omáčky kecap manis
  • 50 g palmového cukru
  • asi ½ lžičky soli
  • 80 g jemného arašídového másla
  • 120 ml vody
  • ½ lžíce limetové šťávy
  • 120 ml kokosového mléka

K podávání:

  • krevetové lupínky
  • pražené nesolené arašídy
  • křupavá smažená cibulka
  • plátky limety

Postup

  1. Připravte si nejprve onu „peanut sauce“, bez které by gado-gado nemohlo existovat. Ta nejpoctivější forma přípravy je trochu pracnější. V naší verzi nemusíte připravovat pyré z pražených arašídů (u kterého je poměrně těžké docílit, aby bylo skutečně hladké), ale použijete 100% arašídové máslo, jakožto dokonalou náhradu a lehkou časovou úlevu.
  2. Česnek, šalotku, galgán a zázvor oloupejte, citronelu očistěte. Vše nakrájejte nadrobno a dejte do mixéru spolu s pastou sambal oelek. Rozmixujte najemno. Vzniknou vám zhruba 4 vrchovaté lžičky ostře voňavé pasty. V pánvi rozehřejte lžíci rostlinného oleje a přidejte vzniklou pastu. Míchejte přibližně 2 až 3 minuty, dokud se pěkně nerozvoní. Přidejte sladkou omáčku kecap manis, palmový cukr (popř. hnědý), sůl a asi 4 minuty prohřívejte, dokud se cukr nerozpustí. 
  3. Arašídový krém vymíchejte s vodou a limetovou šťávou do jemné hladké konzistence a přidejte do pánve. Jakmile se všechny ingredience spojí, přilijte kokosové mléko a nechte chvilku na středním stupni probublat. Konzistence omáčky by neměla být ani moc řídká, ani moc hustá – zkrátka tak akorát. Omáčku stáhněte z plamene a nechte prozatím stranou. Můžete ji přikrýt a udržet teplou nebo ji před podáváním přihřát. Výborná je i zastudena.
  4. Malé gurmánské brambory pořádně očistěte a i s jejich tenkou slupkou vařte v osolené vodě 15 až 20 minut doměkka (podle velikosti). Mrkev oloupejte, umyjte a nakrájejte na tenké julienne proužky. Vejce uvařte natvrdo a omytou okurku se slupkou nakrájejte šikmo na plátky. Tempeh nakrájejte na zhruba 20 kousků s přibližnou délkou 5 cm a šířkou 1 cm. Vložte je do pánve s rozehřátým olejem a z každé strany opékejte asi 2 až 3 minuty dozlatova. Nechte okapat na papírové utěrce od přebytečného oleje. 
  5. Uvařené brambory vyjměte pomocí děrované naběračky ven a do vroucí osolené vody místo nich vložte očištěné fazolky. Krátce je povařte (3 až 4 minuty) a vyjměte naběračkou do připravené studené lázně. Zanechají si tak krásně zelenou barvu a zůstanou stále trošku křupavé. Do horké lázně můžete na necelou minutu vložit též nakrájené zelí a následně klíčky. Oboje pak nezapomeňte vložit opět do studené vody. Zelí a klíčky však můžete podávat klidně i křupavé zasyrova.
  6. Nyní máte vše připravené k servírování. Na talíř dokola vyskládejte opečené plátky tempehu, zelené fazolky, překrojené brambory, na čtvrtiny pokrájené vejce, plátky okurky, mungo fazolky, zelí a proužky mrkve. Vše přelijte delikátní arašídovou omáčkou a podávejte s křupavými krevetovými chipsy. Gado-gado posypejte nasekanými arašídy a úžasnou smaženou cibulkou. Můžete ozdobit plátkem limety.