Tenhle koláč vlastně ani nemůže být špatný, když všechny tři jeho části, tedy křehké máslové těsto, šťavnaté švestky a voňavá ořechovo-skořicová náplň, chutnají skvěle i jen každá sama o sobě. V harmonii se zbytkem pak o to více! Když švestkovému koláči navíc dopřejete čas rozležet se do druhého dne, bude ještě o kousek lepší.
Křehký ořechový koláč se švestkami
Na 24 cm korpus potřebujete:
- 230 g hladké mouky
- 20 g cukru moučka
- 1 špetka soli
- 125 g másla
- 1 žloutek
- 5 lžic vody
Na švestkovou náplň:
- 600 g zralých švestek
- 30 g třtinového cukru
- 30 g kukuřičného škrobu
Na ořechovou náplň:
- 200 g vlašských nebo lískových ořechů
- 40 g hladké mouky
- 1 bílek
- 1 vejce
- 250 ml smetany ke šlehání
- 100 g třtinového cukru
- 1 vrchovatá lžička mleté skořice
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 lžíce rumu
Postup
- Mouku s cukrem, solí, studeným máslem a žloutkem rozmixujte nebo rukama co nejrychleji zpracujte na drobenku a přidejte asi 5 lžic ledové vody, až vznikne kompaktní hladké těsto. Natlačte ho rukama do koláčové formy (nejlépe s odnímatelnými okraji) tak, aby po okrajích dosahovalo do asi 5 cm její výšky, a uložte alespoň na 30 minut do lednice.
- Mezitím vypeckujte a rozmixujte nebo najemno nasekejte švestky, smíchejte je s cukrem a škrobem a za stálého míchání povařte do zhoustnutí. Množství cukru upravte dle sladkosti švestek, pokud nejsou dobře zralé, bude ho možná potřeba více.
- Ořechy rozmixujte nebo pomelte. Mouku prošlehejte s bílkem, co vám zbyl z těsta, a jedním celým vejcem. Smetanu s cukrem přiveďte k varu, vmíchejte ořechy a za stálého míchání pár minut povařte do zhoustnutí. Nechte chvíli vychladnout a poté přidejte skořici, vanilku, mouku s vejcem a rum.
- Na korpus nalijte švestky a na ně opatrně rozetřete ořechy (pořadí vrstev můžete ovšem i prohodit). Kdyby bylo těsto po okrajích moc vysoké, trochu ho shrňte dolu, aby náplň převyšovalo jen o 1 až 2 cm. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C 60 až 70 minut, až povrch ztmavne a těsto se odlepí od krajů formy.
- Nechte vychladnout ve formě a před podáváním ještě dopřejte koláči čas rozležet se do druhého dne v lednici, bude se i lépe krájet.