Napjatě očekávané páteční vystoupení šéfa americké centrální banky potvrdilo, že Fed je odhodlán srazit rekordní inflaci za každou cenu. Jerome Powell na ekonomickém sympoziu v Jackson Hole varoval, že vysoké úrokové sazby a pomalejší ekonomický růst budou bolet domácnosti i firmy.

‚‚Mnohem větší bolest by však způsobilo, kdyby se nám cenovou stabilitu obnovit nepodařilo,“ uvedl v nezvykle stručném a přímém projevu Powell. A smetl jakékoli naděje, že Fed začne v dohledné době svou měnovou politiku opět rozvolňovat.

Část Wall Streetu v to doufala kvůli náznakům, že inflace v příštích měsících sestoupí ze čtyřicetiletých maxim. Ceny některých komodit totiž klesly, zlepšila se situace v dodavatelských řetězcích a úrokové sazby zchladily realitní trh.

Pokles cen pohonných hmot navíc v červenci způsobil, že index spotřebitelských cen zůstal v meziměsíčním srovnání na stejné úrovni. Jiný klíčový ukazatel, cenový index PCE, dokonce klesl, byť jen o desetinu procenta. Powell zlepšení situace uvítal, ale obratem dodal, že centrální banka má ještě k vítězství daleko.

‚‚Podnikáme rázné a rychlé kroky ke zmírnění poptávky, aby se lépe sladila s nabídkou a abychom udrželi inflační očekávání ukotvená. Budeme v tom pokračovat, dokud si nebudeme jisti, že je práce hotová,“ prohlásil Powell.

Páteční vyjádření šéfa Fedu je v ostrém kontrastu s jeho loňským projevem na sympoziu, v němž předpovídal, že rychle rostoucí ceny jsou ‚‚přechodným“ jevem způsobeným problémy v dodavatelských řetězcích. Od té doby se však ukázalo, že inflace je tažena poptávkou, a proto se na vysokých číslech pravděpodobně udrží déle.

‚‚Obnovení cenové stability bude pravděpodobně vyžadovat udržení restriktivní politiky po nějakou dobu. Historická zkušenost nás důrazně varuje před předčasným uvolňováním,“ řekl Powell. Centrální bankéři se podle něj plně soustředí na to, aby dostali míru inflace na kýžená dvě procenta.

Letos už sazby zvedli třikrát, a zahájili tak nejagresivnější utahování šroubů od roku 1981. Další zasedání Fedu je na programu v září a je prakticky jisté, že na něm dojde k dalšímu zvýšení. I po sérii čtyř po sobě jdoucích ‚‚hiků“ v celkové výši 2,25 procentního bodu Powell říká, že ‚‚není čas zastavit“.