Prozradím vám to hned na začátek: krásně křehké a ochucené maso získáte použitím něčeho, co nejspíš dřímá zapomenuto v temných útrobách vaší lednice. Řeč je o nálevu z oliv – zní to strašlivě, ale takovou marinádu nemusíte nijak dochucovat, protože lák je dostatečně slaný a výrazný, a díky jeho kyselosti i jinak sušší kuřecí maso bezvadně zkřehne.
Jestli vám to taky nedá, a takto naložené maso zkusíte, upravte ho buď jak jste zvyklí (jen ho před tepelnou úpravou osušte od nálevu), nebo zkuste dnešní šťavnatou omáčku s olivami a jarní cibulkou, k jemnému kuřeti se hodí náramně.
Olivové kuře – marinovaná kuřecí prsa na olivách, jarní cibulce a citronové kůře
Na 4 porce kuře potřebujete:
- 300 g vypeckovaných zelených oliv ve sklenici (včetně nálevu)
- 600 g kuřecích prsou nebo stehenních řízků
- 4 lžíce olivového oleje
Dále:
- 2 plné lžíce másla
- 1 svazek jarní cibulky
- 60 ml bílého vína
- Sůl & pepř
- Hladkolistá petržel
- 1 bio citron
Na quinou:
- 1 velký hrnek quinoy
- 2 velké hrnky vody
- Sůl
Postup
- Den (nebo alespoň 2 hodiny) předem maso rozdělte na tenší plátky a naložte do láku z oliv. Druhý den si jako první dejte do osolené vody vařit quinou.
- Kousky masa osušte papírovou utěrkou a ve velké pánvi je z obou stran asi 5 minut dozlatova opékejte na rozehřátém oleji. Vyndejte stranou.
- Do výpeku přidejte máslo a kolečka jarní cibulky a pár minut ji restujte, až změkne. Zalijte vínem, omáčku osolte a opepřete, přidejte maso a olivy (kromě zelených můžete přihodit i pár kalamata) a vařte, než se víno téměř odpaří. Poté podlijte trochou vody, ještě chvilku provařte a stáhněte.
- Posypejte nasekanou petrželí a nastrouhanou citronovou kůrou (jen její žlutou částí) a podávejte spolu s quinoou.
Tip: Část nálevu z oliv nahraďte pikantnějším lákem z naloženého pepře nebo kaparů (ty ostatně do omáčky můžete také přidat), případně hotovou omáčku dochuťte několika kapkami worcesteru.