Martin Schmid společně s kolegou Matejem Moravčíkem vyvinuli první umělou inteligenci na světě, která dokáže člověka porazit v pokeru. Inteligence nazvaná DeepStack byla velká věc: do té doby se umělé inteligence mohly nad lidmi vytahovat v šachu, ale díky Schmidovi s Moravčíkem už si teď lidé proti algoritmům neškrtnou ani v pokeru.

Na konferenci Next Big Thing nyní Martin Schmid potvrdil, že další velká hra, které se chce se svým týmem dostat na kobylku, je sice také o penězích, ale točí se jich tam ještě daleko víc než v pokeru. „Jediná hra, která nám po pokeru dává smysl, je ta největší – trh,“ prohlásil Schmid.

Cesta obou mužů k budování umělé inteligence, která zvládne nad lidmi kralovat ve zdánlivě nevypočitatelném světě tradingu, přitom začala nenápadně: na koleji Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy, na níž spolu začali kutit zmíněnou AI, která za ně bude hrát onlinový poker.

„Hry mě fascinovaly vždycky, protože už před padesáti lety šly ruku v ruce s vývojem umělé inteligence,“ přiznal Schmid. Studentský vývoj se jim ale začal dařit až v roce 2012, kdy udělali první verzi, která byla „svým způsobem cool“.

Vydání Forbesu My jsme tvoje budoucnost

„Ráno jsme spustili program, který se celý den díval na partii pokeru. Pak začal poker sám hrát. A tak jsme seděli na koleji, pili whisky a dívali se, jak za nás naše umělá inteligence mastí sedm dní v týdnu čtyřiadvacet hodin denně na dvaceti stolech poker,“ vzpomínal Schmid.

Výsledek se brzy dostavil – administrátoři webového pokeru si dali dvě a dvě dohromady, došli k závěru, že v takovém tempu a s takovou výdrží nedokáže hrát poker žádný člověk – a dali oběma mladíkům ban. „Ale to nás netrápilo,“ říkal Schmid. „Hlavní odměnou byla matematická krása při práci na algoritmech.“

Na téma umělé inteligence udělali s Moravčíkem doktorát a odtud se dostali až do Kanady, kde si je vzal pod křídla jeden z lídrů celého oboru Michael Bowling. „Pracovali jsme deset měsíců od rána do večera bez volna a bez víkendů na tom, abychom náš systém dotáhli k dokonalosti,“ vzpomínal Schmid, který dnes už šéfuje své vlastní firmě EquiLibre.

Bylo to náročné? Jistě. Ale hlavně to podle jeho slov bylo skvělé. „Věděli jsme, že pracujeme na něčem, co posouvá hranice možného.“ A skutečně to dokázali – jejich AI porazila v pokeru člověka a jako technologický milník se dostala na obálku respektovaného vědeckého magazínu Science.

Věděli jsme, že pracujeme na posouvání hranic možného.

Krátce nato byl celý Bowlingův tým koupen Google DeepMindem a Schmid s Moravčíkem s ním pokračovali na své vývojářské cestě. „Posledních pár let jsem pak s Michaelem vedl tým projektu Player Of Games, kde jsme se snažili spojit náš DeepStack s umělou inteligencí Alpha Zero,“ popisoval Schmid.

Vznikl tak algoritmus, který dokáže hrát hry s úplnou i neúplnou informací, a který se učí hraním. „Hraje miliony a miliony her a partií, dokud je nehraje lépe než jakýkoli člověk,“ přibližoval na konferenci. A tím se dostáváme k nejnovější hře, kterou chce hrát.

„Dlouho jsme přemýšleli, co by měla být další velká hra, kterou chceme prolomit. Nakonec nám dávala smysl jediná věc. Jen jediná hra, u níž věříme, na niž dává smysl aplikovat algoritmy, ve kterých je náš tým opravdu dobrý. Jediná hra, která nám zároveň tady v Praze umožní vybudovat něco opravdu velkého. Trh,“ prohlásil Schmid.

Se svým týmem totiž ví, že právě trh se v mnohém překrývá s hrami, které už „prolomili“. V mnoha ohledech jsou přitom ve stejné pozici, v jaké byli úplně na začátku u pokeru – když věděli, že to nějak půjde, ale museli teprve přijít na správný způsob. „Teď už ale víme, kudy jít – a navíc máme na rozdíl od tehdejších dob k dispozici všechny věci, které potřebujeme,“ pochvaloval si.

Narážel tak na tým, složený z talentů z celého světa, kdy více než polovina má dnes doktorské tituly v oboru umělé inteligence a i jediný netechnický člověk v týmu aspoň vystudoval matematiku na Matfyzu. Navíc se ústřední osobnosti googlovského DeepMindu, s nímž se oba Češi už museli rozloučit, staly členy jejich advisor boardu: do dalších futuristických dobrodružství se tak s nimi pouští jejich dřívější mentor Michael Bowling i jeden ze zakladatelů celého oboru Richard Sutton.

A poslední věc: mají také velice solidní finanční zázemí. Na přelomu roku naraisovali největší seedovou investici v historii České republiky a aktuálně se jim – před pouhými pár týdny – už podařilo uzavřít další kolo s jedním (prozatím nejmenovaným) z největších světových hráčů v oboru.