Pokud přemýšlíte, jak by šel tradiční apple pie ještě vylepšit, máme pro vás dobrou zprávu. S karamelem chutná všechno lépe a výjimkou není ani jablečný koláč. Křehké a křupavé těsto spolu s jemnou sladkokyselou náplní, tak tomu říkáme ideální dezert na víkend.
Milovníci koláčů můžou pro změnu příště vyzkoušet náš recept na mini apple pie do ruky nebo americkou klasiku v podobě tradičního pekanového koláče.
Karamelový apple pie (jablečný koláč)
Na koláč o průměru okolo 25 cm potřebujete:
- 300 g studeného másla
- 340 g hladké mouky
- 60 g moučkového cukru
- špetku soli
- 6 lžic ledové vody
- 2 žloutky
- půl lžičky mleté vanilky
Na náplň:
- 7 jablek (cca 800 g)
- 50 g třtinového cukru
- lžíci mleté skořice
- šťávu z poloviny citronu
- 2 lžíce hladké mouky
- 100 g pekanových ořechů
Na karamel:
- 110 g třtinového cukru
- 110 g smetany ke šlehání
- špetku soli
Na dokončení:
- žloutek
- lžíci mléka
- dvě lžíce třtinového cukru
Postup
- Začněte s přípravou těsta. Z másla, mouky, cukru a špetky soli vytvořte drobenku. Poté přidejte ledovou vodu, žloutky a vanilku a vypracujete hladké a jen lehce lepivé těsto. Těsto řádně propracujte, abyste se ujistili, že neobsahuje žádné nezapracované kusy másla. Rozdělte ho na dva stejné kusy, ty zabalte do potravinové fólie a dejte odpočinout do lednice alespoň na 45 minut.
- Mezitím připravte karamel. Cukr nasypte do malého rendlíku a za občasného míchání ho rozehřejte na hnědý, tekutý a hladký karamel, trvá to několik minut. Raději ho neustále sledujete, aby se nepřipálil. Když je karamel rozpuštěný, začněte za stálého míchání po malých troškách přidávat smetanu. Vždy počkejte, až vznikne hladká omáčka, až poté přilijte další trošku. Karamel se vždy vlivem smetany lehce srazí, jak se smetana zahřeje, opět se rozpustí. Po přidání veškeré smetany vznikne bublající horká hnědá karamelová omáčka bez hrudek. Vařte ji cca další minutu, poté stáhněte z plotny, vmíchejte sůl a nechte lehce vychladnout.
- Připravte jablka. Ta oloupejte, zbavte jádřince a pokrájejte na menší kousky. Smíchejte je s cukrem, skořicí, hladkou moukou a citronem. Pekanové ořechy pokrájejte na menší kousky a přimíchejte je k jablkům. Dejte prozatím stranou.
- Nyní rozválejte první část těsta na pomoučněném povrchu na 0,3 cm silné kolo o průměru lehce větším, než je vaše forma. Těsto opatrně přesuňte do formy, uhlaďte, okraje těsta lehce zatlačte dolů, přebytečné okraje odřízněte. Dno párkrát propíchněte vidličkou. Nyní vyválejte i druhé těsto opět na kolo o trochu větší velikosti, než je vaše forma. Vyválené těsto rozkrájejte na proužky o šířce cca 3 cm.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto naplňte připravenými jablky a polijte karamelem. Pomocí pruhů těsta vytvořte na koláči mřížku. Koláč potřete prošlehaným žloutkem se lžící mléka, posypte cukrem a vložte do rozpálené trouby
- Pečte cca 60 minut dozlatova. Jablečná náplň by měla být hezky měkká a šťavnatá. Pokud by se vršek koláče během pečení již připaloval a náplň stále nebyla hotová, přikryjte koláč alobalem a pečte dále.
- Hotový nechte vychladnout alespoň 30 minut. Můžete podávat ještě teplý.