Cheesecake je jedním z nejznámějších dezertů, který najdete takřka v každé restauraci či kavárně. Upéct výborný „číský“ dort však není jen tak! Rozhodně zapomeňte na mascarpone či tvaroh, ty do něj nepatří. Správně upečený cheesecake má být krémový, vláčný a jemný. Nejvhodnější je pečení ve vodní lázni, která zajistí rovnoměrné propečení a dokonalou texturu.

Nejlepší vanilkový cheesecake

Na formu o průměru cca 25 cm potřebujete:

  • 80 g másla
  • 200 g máslových sušenek
  • 700 g smetanového sýru typu Philadelphia
  • 120 g moučkového cukru
  • 5 vajec
  • 180 g smetany ke šlehání
  • 12 g škrobu
  • 1/3 lžičky mleté vanilky či vyškrábaný vanilkový lusk
  • lžičku vanilkového extraktu
  • ovoce na ozdobu

Postup

  1. Troubu předehřejte na 160 C° a dno dortové formy vyložte pečicím papírem. Máslo rozpusťte a nechte prozatím lehce vychladnout. Máslové sušenky rozmixujte v mixéru na drobky, poté k nim přilijte rozpuštěné máslo a promíchejte. Tento sušenkový základ přesuňte do formy a prsty umačkejte na dno do hladké vrstvy. Můžete si pomoci lžící či dnem skleničky. Připravený korpus vložte do rozpálené trouby na 10 minut.
  2. Mezitím si připravte náplň. Smetanový sýr společně s moučkovým cukrem, vanilkou a vanilkovým extraktem asi 3 minuty pomocí ručního šlehače či v robotu šlehejte, aby byl sýr doopravdy hladký a bez hrudek. Nyní přidejte za stálého šlehání po jednom vajíčka a zašlehejte je do hladké směsi. Vmíchejte smetanu ke šlehání společně se škrobem a opět zašlehejte do hladkého a poměrně tekutého krému. Ujistěte se, že v něm nejsou žádné hrudky.
  3. Upečený sušenkový korpus vyndejte z trouby a nechte pár minut vychladnout. Nyní dno a spoje formy zvenčí pečlivě obalte alobalem. Cheesecake se bude péct ve vodní lázni, takže je nutné, aby bylo dno obalené alobalem, a dovnitř se tak nedostala voda. Použijte raději několik vrstev.
  4. Smetanový krém přelijte do připravené formy a párkrát s ní lehce bouchněte o linku, aby se z krému dostaly vzduchové bublinky. Položte do hlubokého plechu, vložte do trouby a zalijte vlažnou vodou, její hladina by měla sahat do cca ⅔ až ¾ formy.
  5. Pečte 65 minut, troubu během pečení neotevírejte. Správně upečený cheesecake by měl být lehce zlatavý na povrchu a zcela rovný, pro ujištění, zda je doopravdy hotový, můžete troubu rychle otevřít a s dortem zatřást, jeho střed by se měl lehce rozpohybovat. Troubu s upečeným cheesecakem pouze vypněte a mírně pootevřete, mezi dvířka trouby zastrčte vařečku, aby byla pootevřená opravdu jen na pár centimetrů. Cheesecake nechte uvnitř vychladnout alespoň 30 minut, poté troubu otevřete dokořán a nechte dort dojít do pokojové teploty.
  6. Jakmile je vychladlý, vyndejte ho z vodní lázně, osušte a přendejte stále ještě ve formě do lednice alespoň na 3 hodiny, lépe však do druhého dne. Po ztuhnutí objeďte dort nožem, abyste ho uvolnili od stran formy. Cheesecake přendejte na talíř, ozdobte ovocem a podávejte. Můžete přidat i zakysanou smetanu.

Tip: Tak jako u většiny dezertů, i u cheesecaku je vhodné mít suroviny v pokojové teplotě. Není to však nutností a i bez toho dosáhnete skvělého výsledku.