Cheesecake je jedním z nejznámějších dezertů, který najdete takřka v každé restauraci či kavárně. Upéct výborný „číský“ dort však není jen tak! Rozhodně zapomeňte na mascarpone či tvaroh, ty do něj nepatří. Správně upečený cheesecake má být krémový, vláčný a jemný. Nejvhodnější je pečení ve vodní lázni, která zajistí rovnoměrné propečení a dokonalou texturu.
Nejlepší vanilkový cheesecake
Na formu o průměru cca 25 cm potřebujete:
- 80 g másla
- 200 g máslových sušenek
- 700 g smetanového sýru typu Philadelphia
- 120 g moučkového cukru
- 5 vajec
- 180 g smetany ke šlehání
- 12 g škrobu
- 1/3 lžičky mleté vanilky či vyškrábaný vanilkový lusk
- lžičku vanilkového extraktu
- ovoce na ozdobu
Postup
- Troubu předehřejte na 160 C° a dno dortové formy vyložte pečicím papírem. Máslo rozpusťte a nechte prozatím lehce vychladnout. Máslové sušenky rozmixujte v mixéru na drobky, poté k nim přilijte rozpuštěné máslo a promíchejte. Tento sušenkový základ přesuňte do formy a prsty umačkejte na dno do hladké vrstvy. Můžete si pomoci lžící či dnem skleničky. Připravený korpus vložte do rozpálené trouby na 10 minut.
- Mezitím si připravte náplň. Smetanový sýr společně s moučkovým cukrem, vanilkou a vanilkovým extraktem asi 3 minuty pomocí ručního šlehače či v robotu šlehejte, aby byl sýr doopravdy hladký a bez hrudek. Nyní přidejte za stálého šlehání po jednom vajíčka a zašlehejte je do hladké směsi. Vmíchejte smetanu ke šlehání společně se škrobem a opět zašlehejte do hladkého a poměrně tekutého krému. Ujistěte se, že v něm nejsou žádné hrudky.
- Upečený sušenkový korpus vyndejte z trouby a nechte pár minut vychladnout. Nyní dno a spoje formy zvenčí pečlivě obalte alobalem. Cheesecake se bude péct ve vodní lázni, takže je nutné, aby bylo dno obalené alobalem, a dovnitř se tak nedostala voda. Použijte raději několik vrstev.
- Smetanový krém přelijte do připravené formy a párkrát s ní lehce bouchněte o linku, aby se z krému dostaly vzduchové bublinky. Položte do hlubokého plechu, vložte do trouby a zalijte vlažnou vodou, její hladina by měla sahat do cca ⅔ až ¾ formy.
- Pečte 65 minut, troubu během pečení neotevírejte. Správně upečený cheesecake by měl být lehce zlatavý na povrchu a zcela rovný, pro ujištění, zda je doopravdy hotový, můžete troubu rychle otevřít a s dortem zatřást, jeho střed by se měl lehce rozpohybovat. Troubu s upečeným cheesecakem pouze vypněte a mírně pootevřete, mezi dvířka trouby zastrčte vařečku, aby byla pootevřená opravdu jen na pár centimetrů. Cheesecake nechte uvnitř vychladnout alespoň 30 minut, poté troubu otevřete dokořán a nechte dort dojít do pokojové teploty.
- Jakmile je vychladlý, vyndejte ho z vodní lázně, osušte a přendejte stále ještě ve formě do lednice alespoň na 3 hodiny, lépe však do druhého dne. Po ztuhnutí objeďte dort nožem, abyste ho uvolnili od stran formy. Cheesecake přendejte na talíř, ozdobte ovocem a podávejte. Můžete přidat i zakysanou smetanu.
Tip: Tak jako u většiny dezertů, i u cheesecaku je vhodné mít suroviny v pokojové teplotě. Není to však nutností a i bez toho dosáhnete skvělého výsledku.