Politika stranou, jsou i záležitosti, které nás s čínským národem spojují. A jednou z nich je bezpochyby láska k bůčku. Dietology zatracovaný, gurmány a restauratéry oblíbený, bůček je zkrátka love or hate.
Když vepřovému bůčku dopřejete pomalou přípravu a dochucení asijskými surovinami, odmění vás strukturou, která se doslova rozplývá na jazyku, a vůní, že předsudky všeho druhu půjdou stranou. Čínský lepkavý bůček podávejte s rýží a pro lepší pocit přidejte na páře vařenou brokolici nebo třeba bok choy.
Kde koupit rýžové víno? Shao xing seženete v asijských koutcích některých supermarketů a na jistotu ve vietnamských večerkách. Tohle čínské víno s červenou etiketou vám navíc vydrží pěkně dlouho i otevřené a využijete ho do řady dalších receptů.
Čínský červený vepřový bůček s rýží a brokolicí
Na 4 porce potřebujete:
- 800 až 1000 g vepřového bůčku s kůží bez kosti
- 2 lžíce oleje (arašídový, řepkový)
- 2 lžíce cukru krupice
- 4 lžíce světlé sójové omáčky
- 1 lžíce tmavé sójové omáčky
- 6 lžic rýžového vína Shao xing (nebo suchého sherry)
- 4 plátky čerstvého zázvoru
- 2 jarní cibulky
- 2 hvězdičky badyánu
- Chilli dle chuti
K podávání:
- Jasmínová rýže
- Brokolice
- 1 jarní cibulka
Postup
- Bůček pokrájejte na kostky o hraně 2,5 cm tak, aby byl na každé i kousek kůže, vhoďte do vroucí vody, počkejte, až znovu přijde k varu, a 5 minut maso povařte. Kousky vyndejte a co nejlépe je osušte, díky tomu nebudou při opékání tolik prskat. Tekutinu z vaření zatím nevylévejte.
- Ve vyšší pánvi rozpusťte cukr s olejem na světle zlatý sirup, přidejte maso a zprudka ho asi 15 minut za občasného míchání opékejte. Když jsou kostky hezky opečené, část tuku můžete slít.
- Přidejte obě sójové omáčky, rýžové víno, zázvor, na třetiny překrájené cibulky, badyán, čerstvé či sušené chilli a asi dva hrnky tekutiny z vaření masa tak, aby bylo maso téměř ponořené.
- Přiklopte a za občasného míchání pozvolna vařte 60 až 90 minut zcela doměkka. Nakonec odstraňte zázvor, cibulky a bandyán, zvyšte teplotu a už bez poklice za častého míchání povařte, aby se omáčka zredukovala. Maso můžete uvařit i den předem a jen s redukováním omáčky počkat až před podávání, jídlo se tak i dobře rozleží.
- Podávejte posypané nasekanou jarní cibulkou, s jasmínovou rýží a pro lepší pocit také s brokolicí vařenou na páře.
Tip: Pro výraznější chuť přidejte do omáčky ještě 2 lžíce rýžového octa a nasekaný stroužek česneku.