Cibulová galette neboli jednoduchý slaný koláč vás bude bavit jak nenáročnou přípravou, tak fantastickou chutí. O tu se postará křupavé máslové těsto a tymiánem vonící náplň z karamelizované cibule a rozteklého zrajícího sýru. Klasická kombinace připomínající francouzskou cibulačku si přímo říká o zapití dobrým vínem a sdílení této dobroty s někým blízkým.
Francouzská galette – slaný cibulový koláč se sýrem
Na těsto potřebujete:
- 200 g hladké mouky + na podsypání
- 1 lžička cukru
- ½ lžičky soli
- 100 g studeného másla
- 5 lžic studené vody nebo bílého vína
- 1 žloutek na potření
Na náplň:
- 30 g másla
- 300 g cibule
- ½ lžičky soli
- 1 lžička tymiánu
- 2 lžíce vinného octa
- ½ lžičky čerstvě mletého pepře
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 200 g výrazného sýru (Comté, Gruyère či Fontina nebo alespoň mix čedaru a parmezánu)
Postup
- Mouku s cukrem, solí a máslem rozmixujte nebo rychle rukama propracujte na formu drobenky, přidejte vodu a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte v lednici minimálně půl hodiny zpevnit.
- Cibule rozpulte, oloupejte, pokrájejte na tenké plátky, vložte spolu se solí a tymiánem do pánve s máslem a za občasného míchání na mírném ohni restujte alespoň 20 minut, až cibule zezlátne a zcela změkne. Vmíchejte ocet, dost pepře a hořčici, nechte chvíli vychladnout a přidejte nastrouhaný sýr. Já dala švýcarský Gruyère, ale i poslouží i jiné vyzrálé horské sýry. Podle slanosti sýru případně náplň ještě dolaďte další solí, pepřem či hořčicí.
- Troubu vyhřejte na 190 °C a plech vyložte pečicím papírem.
- Těsto vyválejte na pomoučené ploše nebo mezi dvěma pláty pečicího papíru na kolo o průměru asi 33 cm. Okraj (5 cm) nechte volný a zbytek potřete cibulovou směsí. Volné okraje přehněte dovnitř přes náplň, přesuňte na plech, potřete rozšlehaným žloutkem a pečte 25 až 30 minut dozlatova. Galetka je nejlepší ještě teplá, před krájením ji ovšem nechte asi 10 minut vychladnout.
- Podávejte jako předkrm, chuťovku k vínu či polévce nebo s dobře ochuceným salátem jako hlavní chod.