Přirozeně bezlepková pohanková mouka má lehce oříškovou chuť. Vyjímá se ve spoustě pokrmů a výjimkou není ani Francouzi tolik oblíbená galette bretonne. Díky pohankovému těstu má úžasně křehkou, zároveň měkkou a vláčnou strukturu. Existují různé varianty náplní, ale v nejoblíbenější bretaňské galetce nesmí chybět lahodný sýr Gruyère, vejce a kvalitní šunka. Neváhejte a přeneste se na chvilku skrze chutě do kouzelné Bretaně.

Galetky si doma připravíte během chvíle, když nepočítáte odležení těsta, které není povinné, ale silně ho doporučujeme. Na výsledné chuti galetek se totiž lahodně podepíše.

Pohankové palačinky (galettes) se šunkou, sýrem Gruyère a vejcem

Na 5 galetek potřebujete:

  • 125 g pohankové mouky 
  • Špetka soli
  • 1 větší vejce 
  • 300 ml mléka 
  • Přepuštěné máslo na opékání palačinek

Na náplň:

  • 5 vajec
  • Sůl
  • 10 plátků šunky nejvyšší jakosti
  • 5 plátků sušené šunky Jamón Serrano
  • 100 g nastrouhaného sýru Gruyère
  • Čerstvě mletý pepř
  • Bylinky na posypání

Postup

  1. Do mísy prosejte mouku a smíchejte ji se špetkou soli. Vejce prošlehejte v mléce a směs za stálého šlehání metličkou přilévejte k mouce. Míchejte, dokud nedosáhnete hladkého hustšího těsta bez žmolků.
  2. Těsto nechte minimálně 30 minut odpočinout. Prospěje mu však pobyt v lednici přes noc – mouka bude mít šanci lépe nabobtnat a těsto bude vláčnější. Z toho důvodu si jej nachystejte ideálně dopředu. Pak už vám postačí cca dvacet minut na samotné opékání a plnění galetek.
  3. Nepřilnavou pánev (nejlépe přímo na palačinky) dostatečně rozehřejte a rozpusťte na ní přepuštěné máslo. Na kraj nebo střed pánve nalijte necelou naběračku odpočatého a znovu důkladně promíchaného těsta. Ihned pánev rozkružte, aby se těsto rozlilo do všech stran. Palačinku v tenké vrstvě opékejte na středním plameni, dokud z vrchní strany po celé ploše nezaschne. Pak ji opatrně podeberte a obraťte.
  4. Doprostřed obrácené palačinky vyklepněte vejce a osolte jej. Bílek roztáhněte trošku více ke krajům a hlídejte zároveň, aby vám neutekl žloutek. Okraje bílku obložte napůl překrojenou šunkou (na jednu galetku použijete dva plátky). Pro ještě výraznější chuť přidejte i natrhanou sušenou šunku (na porci postačí jeden kousek). Šunku nakonec dokola posypejte sýrem Gruyère (cca 20 g na porci).
  5. Přeložte všechny čtyři strany galetky směrem ke středu a vejci uprostřed nezapomeňte ponechat dostatečný prostor. Obracečkou těsto lehce přitiskněte k roztékajícímu se sýru. Jakmile bílek zpevní, přesuňte galetku na talíř. Opepřete ji a posypejte najemno nasekanými bylinkami dle svých preferencí.
  6. Stejným způsobem připravte i zbývající galetky. Před opékáním nezapomeňte pánev vymazat vždy kouskem přepuštěného másla. Ihned podávejte.