V posledních týdnech do Česka zavítalo několik evropských michelinských kuchařů, aby v průběhu pouhých pár večerů představili svůj styl vaření. A předvedli malou ochutnávku toho, jak se fine dining dělá ve světě.

Ať už to byl Mark Kempson z Londýna hostující v restauraci ZEM v hotelu Andaz Prague, Italové Angelo Sabatelli v pražské Le Grill a Alessando Bellingeri v karlovarském Grandhotelu Pupp, nebo dvoumichelinský Thanos Feskos možná trochu netradičně v pražském The Monkey Bar, všichni přijeli ukázat vlastní rukopis a vaření mimo své kuchyně a vlastně i komfortní zóny stabilního a proškoleného týmu.

I když se únor bere za pomalejší sezonu, večery byly téměř vyprodané a je jasné, že o vysokou gastronomii je u nás zájem. Všechna místa se shodují, že se těmito akcemi snaží přinést něco zajímavého pro stálé hosty, ale také oslovit možná ty, které o nich neslyšeli.

V Monkey Baru připravili také speciální workshopy pro profesionály, kde Thanos a jeho kamarád Nick Sourmpatis předávali vlastní know-how, aby pomohli propojování pražské gastroscény s něčím speciálním. V Puppu se michelinský víkend stal tradicí, na svátek svatého Valentýna pozvali kuchaře už potřetí a i letos s velkým úspěchem.

Co stojí k nám kuchaře přivézt? Často se staví na přátelských vazbách, díky kterým se návštěva dohodne, jindy jde o doporučení, jako v případě Le Grill, kdy Angela Sabatelliho navrhl Emanuel Ridi.

Samozřejmostí je hrazení veškerých cestovních nákladů a ubytování, na druhou stranu, jak říká Petr Chabera z Czech Inn Hotels, „tito kuchaři se nebudou spojovat se špatnou restaurací a svoji návštěvu si náležitě odpracují, nejezdí machrovat“.

Veronika Lofová z Grandhotelu Pupp vzpomíná na loňskou návštěvu Marka Kempsona, který letos zavítal do ZEM. „Tehdy jsme se dozvěděli, že nikdy předtím jeho celá rodina v Česku nebyla, tak jsme jim připravili program a vlastně zorganizovali malou dovolenou,“ dodává.

Výběr hostujících kuchařů je často závislý na už zmíněných vazbách šéfkuchařů samotných, pokud spolu pracovali v určitých fázích kariéry.

Zázrak
Vydání Forbesu Zázrak

„Jde o příběh – dobré navázání na náš koncept nebo lidské spojení. Mark se zná s naším šéfkuchařem Richardem dlouhodobě, dřív spolu pracovali. Je skvělé je vidět oba nadšené v jedné kuchyni a pro všechny ostatní v týmu je to pak velká inspirace a zkušenost,“ popisuje Martin Smejkal z restaurace ZEM.

Podobný inspirativní přínos si cení i v ostatních místech. „Prvního šéfkuchaře jsme vybrali ze známosti, kdy spolu Thanos a náš šéfkuchař Nenad pracovali v restauraci Geranium, ale zároveň jsme vše obohatili o mixologickou část, když si Thanos vzal s sebou i Nicka a hezky nám večer zapadl do našeho barového konceptu,“ vysvětluje volbu Karolina Polatová z The Monkey Baru.

Jídlo v The Monkey Bar
Jeden z výsledků spolupráce s michelinským kuchařem Thanosem Feskosem v The Monkey Baru | Foto archiv The Monkey Bar

V Puppu naopak ctí české tradice, značky, gastronomii a vybírají kuchaře, který je svojí kuchyní a stylem jiný.

„Snažíme se našim hostům ukázat i cizokrajné kuchyně, které vzhledem k našemu konceptu nikdy tu českou nenahradí, naopak ji zpestří a ukážou se v tom nejvyšším standardu,“ dodává Veronika Lofová. Všechna místa se jednoznačně shodují, že těmito akcemi cílí na domácí hosty, právě těm chtějí připravit něco jiného, ne tak běžného.

Alessandro Bellingeri v Grandhotelu Pupp
Alessandro Bellingeri v akci v Grandhotelu Pupp | Foto archiv Grandhotel Pupp

V podobných akcích plánují všechny podniky pokračovat. Z dlouhodobého hlediska se díky nim zvedá restauracím kredit a povědomí na trhu. Zapojují se celé týmy restaurací, protože hostující kuchaři si svoji partu nevozí, a tak se hostům naskytne příležitost poznat i jejich dovednosti.

Z pohledu hosta jde o malou ochutnávku toho, jak se fine dining dělá ve světě. A i když se nikdy nedá přenést celkový zážitek jejich vlastních restaurací, alespoň trochu pod pokličku nahlédnete, navíc často za zlomek ceny.