Šéfkuchařské Oscary v Česku mají svého držitele. Vítězem národního kola nejprestižnější světové gastronomické soutěže Bocuse d’Or, které se letos u nás uskutečnilo vůbec poprvé, se stal Dominik Unčovský a jeho tým.

Jejich králík inspirovaný českou zabijačkou a bramborový trdelník byly v konkurenci ostatních jídel podle poroty nejlepší. Kromě odměny ve výši sto tisíc korun získali vítězové také možnost zúčastnit se evropského kola soutěže, které se uskuteční příští rok v norském Trondheimu. Na druhém místě skončil Vojtěch Petržela, za ním se umístil Patrik Bečvář.

„Byla to naše první soutěž na profesionální úrovni a my jsme do toho dali všechno,“ řekl Unčovský. Při přípravě jídla se jeho tým inspiroval také českým polem a jarem, uvedl. Chtěli také využít tradiční suroviny, jako jsou syrečky či podmáslí.

Soutěž, kterou roku 1987 vytvořil a propůjčil jí své jméno legendární francouzský šéfkuchař Paul Bocuse, v gastronomických kruzích představuje jednu z nejvyšších met, jíž profesionálové mohou dosáhnout.

Celosvětový titul Bocus d’Or získává jednou za dva roky pouze jediný tým, i proto je v oboru tak považovaný. Ostatně její organizátoři s oblibou připomínají: Michelinských hvězd jsou stovky, ale globálních vítězů Bocuse d’Or jen devatenáct.

Zadání pro soutěžní týmy se v národních kolech liší v každé zemi. V Česku museli kuchaři zvládnout připravit dva teplé pokrmy, přičemž jeden z nich musel obsahovat králičí hřbet a stehno. Druhý z pokrmů musel obsahovat dvě povinné suroviny: brambory a česnek.

Podle prezidenta Bocuse d’Or pro Českou republiku Marka Fichtnera tyto suroviny odkazují na historii země, zároveň je podle něj vegetariánská varianta pro soutěžní týmy větší výzvou než masová. Soutěžící připravovali pokrmy pro čtrnáct lidí v časovém horizontu pěti hodin a pětatřiceti minut.

Český vítěz, kterého vybrala Akademie Bocus d’Or Czech složená z několika renomovaných tuzemských šéfkuchařů, jako jsou Marek Fichtner, Radek David, Zdeněk Pohlreich, Jan Punčochář či Marek Raditsch, bude mít příležitost kvalifikovat se do evropského kola.

Lepší polovina z dvaceti účastníků kontinentálního klání se následně probojuje do celosvětového finále, které se za dva roky uskuteční ve francouzském Lyonu.

Nebylo by to přitom poprvé, co by Česko mělo v Lyonu zastoupení, do finále se již v minulosti dostal český kuchař Marek Všetečka. Dominik Unčovský na jeho úspěch chce nejen navázat, ale ideálně se posunout o laťku výše na stupně vítězů.