Jemný hummus z máslových fazolí a sladkých cherry rajčat je lahodným základem pro bezmasé pondělí. Rychlá a jednoduchá příprava pokrmu, stejně jako omamná chuť a vůně pečené tandoori zeleniny, pak ještě více láká k jeho vyzkoušení.
Všestrannost tandoori marinády lze považovat za velkou výhodu. Použijete ji na různé druhy masa (ke kterým se nejčastěji používá), zeleniny, tofu i halloumi. Obohaťte své jídlo o exotické chutě, které díky tandoori marinádě získáte.
Pečená tandoori zelenina & jemný fazolovo-rajčatový hummus
Na 2 porce hummusu potřebujete:
- 1 menší stroužek česneku
- 1 plechovka (400 g) bílých máslových fazolí
- 1 až 2 lžíce tahini
- 2 až 3 lžíce olivového oleje
- 4 sladká cherry rajčata (cca 90 g)
- 3 až 4 lžíce citronové šťávy
- 3 lžičky medu
- Cca ½ lžičky soli
- Špetka kajenského pepře
Na tandoori zeleninu:
- 4 mrkve s natí
- 2 fialové mrkve
- 2 kořenové petržele
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 1 lžička mleté kurkumy
- 1 lžička mleté papriky
- 1 lžička koření garam masala
- Cca 1 lžička soli
- ¼ lžičky kajenského pepře
- 3 lžíce olivového oleje
- 3 menší stroužky česneku
- 2cm kousek čerstvého zázvoru
- 1 lžička listů pískavice (microgreens)
- 1 lžíce čerstvě nasekaného koriandru
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 vrchovaté lžíce jogurtu (asi 60 g)
K podávání:
- Opečené piniové oříšky
- Chilli (vločky)
- Vločková sůl
- Bylinky (máta, koriandr)
- Listy červené řepy
- Olivový olej na zakápnutí
- Chleba naan
Postup
- Fazolový hummus: Oloupaný a rozmáčklý česnek, scezené fazole, tahini a olivový olej vložte do mixéru. Rozmixujte na hladkou pastu. Dle potřeby v průběhu seškrábněte obsah ze stran mixéru.
- V jiné nádobce mixéru rozmixujte cherry rajčata rozkrájená na čtvrtiny. Vzniklé pyré tekutější konzistence proceďte přes jemné síto a zbavte se tak slupek.
- K fazolím přidejte rajčatové pyré, citronovou šťávu, med, sůl a kajenský pepř. Vše rozmixujte do jemné konzistence. Ochutnejte a podle potřeby chutě ještě dolaďte.
- Fazolový hummus přikryjte a nechte v lednici proležet a lehce zhoustnout. Můžete jej připravit i den dopředu a nechat odležet v lednici přes noc.
- Pečená zelenina: Mrkev i petržel oloupejte nebo odrhněte malým ostrým nožíkem. Nať mrkve seřízněte, avšak kousek pro efekt ponechte.
- Mleté koření, sůl i pepř rozmíchejte s olejem. Přidejte najemno nastrouhaný česnek se zázvorem a nasekané lístky pískavice s koriandrem. Nakonec vmíchejte citronovou šťávu a jogurt.
- Připravenou zeleninu v marinádě důkladně obalte a nechte marinovat minimálně 30 až 60 minut (nebo klidně přes noc – čím déle, tím lépe).
- Kořenovou zeleninu vložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 180 °C asi 50 až 60 minut doměkka a zlatohněda. V průběhu pečení zeleninu občas otočte.
- Servírování: Hummus rozetřete na talíř a vyskládejte na něj upečenou zeleninu. Ozdobte opečenými piniovými oříšky, vločkami chilli a soli, bylinkami a lístky řepy. Zakápněte olivovým olejem a podávejte s indickým chlebem naan nebo čerstvou bagetkou.
Obměny: Hummus z fazolí a cherry rajčat můžete obohatit různými druhy pečené zeleniny. Skvěle poslouží červená i bílá řepa nebo žlutá i zelená cuketa. Zeleninu můžete také různě nakombinovat.