Jemný hummus z máslových fazolí a sladkých cherry rajčat je lahodným základem pro bezmasé pondělí. Rychlá a jednoduchá příprava pokrmu, stejně jako omamná chuť a vůně pečené tandoori zeleniny, pak ještě více láká k jeho vyzkoušení.

Všestrannost tandoori marinády lze považovat za velkou výhodu. Použijete ji na různé druhy masa (ke kterým se nejčastěji používá), zeleniny, tofu i halloumi. Obohaťte své jídlo o exotické chutě, které díky tandoori marinádě získáte.

Pečená tandoori zelenina & jemný fazolovo-rajčatový hummus

Na 2 porce hummusu potřebujete:

  • 1 menší stroužek česneku
  • 1 plechovka (400 g) bílých máslových fazolí
  • 1 až 2 lžíce tahini
  • 2 až 3 lžíce olivového oleje
  • 4 sladká cherry rajčata (cca 90 g)
  • 3 až 4 lžíce citronové šťávy
  • 3 lžičky medu
  • Cca ½ lžičky soli
  • Špetka kajenského pepře

Na tandoori zeleninu:

  • 4 mrkve s natí
  • 2 fialové mrkve
  • 2 kořenové petržele
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 lžička mleté ​​kurkumy
  • 1 lžička mleté papriky
  • 1 lžička koření garam masala
  • Cca 1 lžička soli
  • ¼ lžičky kajenského pepře
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 3 menší stroužky česneku
  • 2cm kousek čerstvého zázvoru
  • 1 lžička listů pískavice (microgreens)
  • 1 lžíce čerstvě nasekaného koriandru
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 vrchovaté lžíce jogurtu (asi 60 g)

K podávání:

  • Opečené piniové oříšky
  • Chilli (vločky)
  • Vločková sůl
  • Bylinky (máta, koriandr)
  • Listy červené řepy
  • Olivový olej na zakápnutí
  • Chleba naan

Postup

  1. Fazolový hummus: Oloupaný a rozmáčklý česnek, scezené fazole, tahini a olivový olej vložte do mixéru. Rozmixujte na hladkou pastu. Dle potřeby v průběhu seškrábněte obsah ze stran mixéru.
  2. V jiné nádobce mixéru rozmixujte cherry rajčata rozkrájená na čtvrtiny. Vzniklé pyré tekutější konzistence proceďte přes jemné síto a zbavte se tak slupek.
  3. K fazolím přidejte rajčatové pyré, citronovou šťávu, med, sůl a kajenský pepř. Vše rozmixujte do jemné konzistence. Ochutnejte a podle potřeby chutě ještě dolaďte.
  4. Fazolový hummus přikryjte a nechte v lednici proležet a lehce zhoustnout. Můžete jej připravit i den dopředu a nechat odležet v lednici přes noc.
  5. Pečená zelenina: Mrkev i petržel oloupejte nebo odrhněte malým ostrým nožíkem. Nať mrkve seřízněte, avšak kousek pro efekt ponechte.
  6. Mleté koření, sůl i pepř rozmíchejte s olejem. Přidejte najemno nastrouhaný česnek se zázvorem a nasekané lístky pískavice s koriandrem. Nakonec vmíchejte citronovou šťávu a jogurt.
  7. Připravenou zeleninu v marinádě důkladně obalte a nechte marinovat minimálně 30 až 60 minut (nebo klidně přes noc – čím déle, tím lépe). 
  8. Kořenovou zeleninu vložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 180 °C asi 50 až 60 minut doměkka a zlatohněda. V průběhu pečení zeleninu občas otočte.
  9. Servírování: Hummus rozetřete na talíř a vyskládejte na něj upečenou zeleninu. Ozdobte opečenými piniovými oříšky, vločkami chilli a soli, bylinkami a lístky řepy. Zakápněte olivovým olejem a podávejte s indickým chlebem naan nebo čerstvou bagetkou.

Obměny: Hummus z fazolí a cherry rajčat můžete obohatit různými druhy pečené zeleniny. Skvěle poslouží červená i bílá řepa nebo žlutá i zelená cuketa. Zeleninu můžete také různě nakombinovat.