Jistě, existují mraky modernějších a sofistikovanějších dezertů. Ale křehké listové těsto, jemný žloutkový krém s pravou vanilkou a výrazná citronovorumová poleva s rybízovým džemem spolu prostě fungují už roky tak dobře, že vůbec není na škodu si tento lehce retro dezert připomenout.
Upečte si poctivé domácí žloutkové řezy a oddejte se chuti, která ve vás dost možná vyvolá spoustu vzpomínek. Ti nejpoctivější si moučník připraví z našeho jednoduchého domácího listového těsta a nepochopí, jak to, že s jeho přípravou tak dlouho otáleli…
Kolik řezů péct: Pokud nečekáte zrovna velkou společnost, upečte řezy jen z poloviční dávky, tedy z jednoho listového těsta, které před pečením rozpulte. Krém a polevu připravte taktéž z poloviční nebo dvoutřetinové dávky.
Kdy se dát do pečení: Žloutkové řezy pečte ideálně s jednodenním předstihem, budete muset počkat, až zcela vychladne krém i těsto, a poté nechat nadvakrát moučník zatuhnout v chladu.
Domácí žloutkové řezy z listového těsta
Na 1 velký plech potřebujete:
- 2 pláty listového těsta
- 600 ml plnotučného mléka
- 1 vanilkový lusk
- 1 špetka soli
- 6 žloutků
- 80 g cukru krupice
- 80 g kukuřičného škrobu
- 120 g změklého másla
Na potření & polevu:
- 6 lžic rybízového džemu (příp. višňového)
- 100 g cukru moučka
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce rumu
Postup
- Vanilkový lusk podélně rozřízněte, nožem vydlabejte zrníčka a vše přiveďte spolu se špetkou soli a mlékem za občasného míchání k varu. Jakmile se mléko začne vařit, hrnec odstavte.
- Mezitím dobře prošlehejte žloutky s cukrem a škrobem. Za stálého šlehání přilévejte velice pomalu tenkým pramínkem mléko. Směs přeceďte přes sítko zpátky do hrnce a za stálého míchání asi 10 minut vařte, až je krém hezky hustý. Přelijte ho do mísy, překryjte potravinářskou fólií tak, aby se dotýkala povrchu krému (díky tomu nevznikne škraloup), a nechte v lednici zcela vychladnout.
- Mezitím upečte listové těsto: nechte ho na pečicím papíru, ale hustě ho propíchejte vidličkou, případně ještě překryjte druhým plechem, aby zůstalo pěkně rovné, a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 15 minut dozlatova. Stejně postupujte s druhým plátem těsta a oba pak nechte zcela vychladnout.
- Do vychladlého krému zašlehejte změklé máslo a směs rozetřete na nerovnou stranu jednoho z upečených těst. Přiklopte druhým plátem (nerovnou stranou dovnitř), překryjte plechem, zlehka zatižte třeba pomocí dvou balíků mouky, a nechte alespoň 2 hodiny v lednici zatuhnout.
- Poté rozehřejte džem a natřete s ním povrch řezů. Cukr utřete s citronovou šťávou a rumem na tekutou polevu. Kdyby byla příliš hustá, přidejte rum nebo krátce zahřejte (klidně v mikrovlnné troubě), pak už ale musíte s polevou pracovat rychle. Rozetřete ji na džem a nechte v lednici do druhého dne zatuhnout. Ostrým vroubkovaným nožem pak krájejte na řezy.
Tip: Zavařeninou v tenké vrstvě potřete i spodní plát těsta a místo povrchu řezů s ní natřete vnitřní stranu horního plátu, poleva se vám tak bude lépe roztírat. Pořadí vrstev pak bude následující: těsto, džem, krém, džem, těsto, poleva.