Možná jste si doposud mysleli, že hermelín je ten jediný a nejlepší sýr pro nakládání. Pro milovníky piva jím možná i zůstane. Vinaři ale ocení i poněkud „vznešenější“ a jemnější verzi. A tou je nakládaná mozzarella.
Mozzarella má skvělou schopnost do sebe nasáknout veškeré chutě a vůně. Proces nakládání je tak ve srovnání s hermelínem mnohem rychlejší. Mozzarelle stačí hodina při pokojové teplotě a už dokáže potěšit jako chuťovka, v salátu, na opečeném pečivu nebo jako součást kanapek. Mimochodem olej, ve kterém se sýr marinuje, můžete rovnou použít do zmiňovaného salátu.
Naložená mini mozarella s česnekem a bylinkami
Potřebujete:
- Třešničková (mini) mozzarella
- Piniová semínka
- Bylinky – bazalka, oregano, tymián, rozmarýn (případně další dle chuti)
- Chilli vločky
- Česnek
- Olivový olej
- Sůl
Postup
- Mozzarellu nasypejte do větší mísy. Piniová semínka opečte nasucho na pánvi a vychladlé přidejte k mozzarelle. Přidejte také bylinky – pár lístků od každé – a chilli vločky dle chuti. Lehce osolte, zalijte olivovým olejem. Prozatím stačí množství několika lžic.
- Do sklenice nebo do více menších zavařovaček vložte po stroužku česneku, snítku bylinky – jakékoli, kterou máte rádi. Postupně sypte do skleniček mozzarellu a prokládejte ji dalšími bylinkami, dokud nebude sklenice plná. Do větších sklenic vložte ještě nějaký ten česnek navíc, pro intenzivnější chuť ho můžete lehce zmáčknout nebo pokrájet na plátky.
- Do sklenic dolijte množství olivového oleje až pod okraj skleničky. Zavřete a nechte při pokojové teplotě. Poté uložte do lednice a spotřebujte do 5 dnů.