Mango v kokosovém sirupu je příjemným zpestřením letního grilování. Jeho příprava je rychlá a chuť lahodně exotická. Rozpálené mango navíc skvěle doplní kopeček vanilkové či kokosové zmrzliny.

Chcete-li hostům nabídnout ještě pikantnější zážitek, přihoďte do kokosového sirupu chilli papričku. Na tuto skutečnost je však (podle zásluh) pro jistotu upozorněte. A ještě jeden tip – obměna v podobě ananasu chutná rovněž skvěle.

mango vegan dezert

Mango s kokosovým sirupem

Na 4 porce potřebujete:

  • 2 větší zralá manga
  • 80 g kokosového cukru
  • 2 listy kafrové limety
  • 1 vanilkový lusk
  • Kokosové lupínky na posypání
  • Vanilková či zmrzlina
mango vegan dezert

Postup

  1. Zralé mango odkrojte z obou stran od ploché pecky. Držte se pecky co nejblíže, ať získáte co největší část dužiny. Odkrojte i zbývající dvě strany manga, odkud získáte už jen menší měsíčky.
  2. Z odkrojených částí oloupejte slupku. Části manga položte řeznou stranou dolů a dužinu nařezejte po celé ploše do tvaru kosočtverců. Při nařezávání dbejte na to, abyste nedokrojili až do konce.
  3. Kokosový cukr nasypejte na pánev vhodnou pro pečení v troubě. Přidejte 120 ml studené vody, listy limety, vanilkovou dřeň z jednoho lusku i samotný lusk. 
  4. Za občasného míchání vařte na mírném plameni, dokud se cukr úplně nerozpustí. Mango vložte do pánve a přelévejte lžící, aby se prohřálo. Vyjměte listy limety i vanilkový lusk.
  5. Rozpalte troubu s funkcí grilu na vysokou teplotu (nebo gril) a nechte mango 2 až 3 minuty shora zezlátnout. Sirup začne v pánvi lehce bublat. Poté vyjměte opatrně pánev z trouby.
  6. Mango naservírujte na talíř a přelijte kokosovým sirupem. Podávejte s kopečkem zmrzliny, posypané kokosovými lupínky.