Někdo ho rád snídá, někdo ho rád svačí. Chia pudink navíc zvládne uspokojit chutě na sladký dezert a potěší tak zejména ty, co hledají zdravější alternativy. Energetická vydatnost jedné skleničky pudinku s mangovým krémem sice není zcela zanedbatelná, a to zejména kvůli vysokému podílu ořechů v krému, přesto jde o zásobárnu energie z kvalitních zdrojů. Tudíž je pro tělo takový dezert mnohem zdravější než „light výrobky“ plné konzervantů, barviv a zahušťovadel.

Pokud by mango nebylo vaše oblíbené ovoce, zkuste jej nahradit malinami nebo jahodami, případně jiným ovocem.

Veganský chia pudink s mangem a mátou

Na 3 porce pudinku potřebujete:

  • 70 g chia semínek
  • 300 ml rostlinného (nebo živočišného) mléka
  • 1 lžíce čekankového sirupu (nemusí být)
  • 1 lžička vanilkové pasty nebo extraktu

Mangový krém:

  • 100 g kešu oříšků
  • 100 g zralého manga (cca ½ kusu)
  • 1 lžíce limetkové šťávy
  • 1 lžíce rýžového mléka
  • 1 lžíce kokosového oleje pokojové teploty (cca 25 g)
  • ½ lžičky kurkumy
  • Špetka soli

Dále potřebujete:

  • ½ zralého manga
  • ½ lžíce limetkové šťávy
  • 1 lžíce cukru (nebo xylitolu či jiného sladidla)
  • 2 snítky máty
  • Máta na ozdobení

Postup

  1. Chia semínka nasypejte do vyšší sklenice a zalijte mlékem. Přidejte čekankový sirup, vanilkovou pastu a dobře promíchejte. Sklenici zavřete a uložte do lednice na 2 hodiny nebo přes noc.
  2. Kešu ořechy namočte na 4 hodiny do studené vody. Poté sceďte, propláchněte, nechte okapat a přendejte do mixéru. Přidejte nakrájené mango, limetkovou šťávu, rýžové mléko, kokosový olej, kurkumu, malou špetku soli a mixujte dohladka. Krém přendejte do zdobicího sáčku s ozdobnou špičkou a prozatím uložte do lednice.
  3. Zbylé mango – měla by to být asi polovina – nakrájejte na drobné kostky a zakápněte limetkovou šťávou. V hmoždíři rozmělněte cukr nebo xylitol (je vhodný díky své svěží chuti) s lístky máty. Odložte si stranou 1 až 2 lžičky a zbytek vsypte k mangu. Promíchejte.
  4. Na dno servírovacích skleniček rozdělte mango v mátovém cukru. Naneste vrstvu chia pudinku a ozdobte mangovým krémem. Před servírováním posypejte trochou mátového cukru, který jste si dali stranou a ozdobte snítkou máty.