Je mu devatenáct let, měří 220 centimetrů, střelbu i pohyb má jako rozehrávač a média i fanoušci o něm mluví jako o úkazu, jaký ještě nikdo neviděl. Jednička letošního draftu basketbalové NBA, francouzský pivot Victor Wembanyama, rozpoutal v Americe Wembamánii.

Talentem, ale i marketingovým potenciálem je tenhle francouzský dlouhán srovnáván s LeBronem Jamesem, jehož majetek už přesáhl miliardu dolarů.

Navíc má Wembanyama díky svému původu možnost propagovat NBA i v Evropě, což přesně zapadá do plánů šéfa ligy Adama Silvera.

Když na chvíli odhlédneme od talentu a fyzických předností, je tenhle vytáhlý Francouz výjimečný i z byznysového pohledu. Ještě než vůbec vkročil na palubovku NBA, začal generovat miliony dolarů. Tady je pár důležitých čísel.

55 milionů dolarů

Jako nováček si na hřišti Wembanyama více vydělat nemůže. Smlouvy pro hráče přicházející z draftu jsou totiž omezené. Přesto není 55 milionů dolarů na čtyři roky nijak málo. S dvanácti miliony v první sezoně se Wembanyama vyrovná například nejlépe placeným hvězdám NHL.

500 milionů dolarů

Forbes Digital Premium