Bez cukety by se tento chlebíček neobešel. Díky němu je těsto super vláčné a měkké. Díky banánu zase nemusíte koláč tolik sladit. Ke slazení můžete použít typ sladidla, který vám vyhovuje – od nekalorického erythritolu po třtinový cukr. Já jsem použila mix erythritolu s panelou, která vyniká krásnou karamelovou chutí. A například takový xylitol obsahuje asi o 40 procent méně kalorií oproti rafinovanému cukru a nekazí zuby.
Ovesné vločky dělají v chlebíčku pěknou strukturu, těsto dobře drží a navíc obsahují kromě vitaminů a minerálů i spoustu vlákniny. Proto vás tato snídaně může zasytit na stejně dlouhou dobu jako například dobrá ovesná kaše doplněná jogurtem, oříšky a ovocem.
Pokud doma zrovna nemáte mandlovou mouku, nevadí. Celé, neloupané či blanšírované mandle vložte do mixéru a najemno rozmixujte.
Špaldový banánový chlebíček s cuketou
Na formu 25×8 cm potřebujete:
- 3 zralé banány (300 až 330 g)
- 3 vejce
- 100 g bílého jogurtu
- 2 lžičky vanilkové pasty
- 1 střední cuketa (200 až 230 g)
- 300 g jemných ovesných vloček
- 100 g celozrnné špaldové mouky
- 70 g mandlové mouky
- 70 až 100 g sladidla (panela, xylitol, erythritol, třtinový cukr – dle preferencí)
- 1 lžička sody
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
- 50 g hořké čokolády
- Hrst plátkových mandlí
Postup
- Banány, vejce, jogurt a vanilkovou pastu rozmixujte dohladka.
- Cuketu nastrouhejte nahrubo a vmíchejte do tekuté směsi. Není potřeba ji předem loupat.
- Ve větší míse promíchejte suché ingredience – ovesné vločky, špaldovou a mandlovou mouku, sladidlo, sodu, kypřicí prášek a čokoládu nasekanou nadrobno.
- K suché směsi vlijte tekutou banánovou a důkladně promíchejte.
- Chlebíčkovou formu vyložte pečicím papírem a těsto přelijte do formy. Uhlaďte vařečkou a povrch posypejte plátkovými mandlemi.
- Pečte při 180 °C 55 minut. Po upečení nechte asi 15 minut chladnout ve formě, poté opatrně přendejte na mřížku a nechte zcela zchladnout.