Ostružiny pomalu dozrávají, a tak milovníci sezonního ovoce hledají způsob, jak je nejlépe zužitkovat. Pokud se vás toto sladké dilema také týká, máme výborné řešení. Jemný nazelenalý pistáciový dort s bílou čokoládou v kombinaci s ostružinami totiž zazáří na každé pozdně letní oslavě.
Jestli se necítíte na celý dort, vyzkoušejte jeho mini verzi v podobě ostružiových cupcakes s rozmarýnem.
Pistáciový dort s ostružinami a bílou čokoládou
Na dort o průměru cca 16 cm potřebujete:
- 250 g změklého másla
- 150 g krupicového cukru
- 70 g řepkového oleje
- 380 g hladké mouky
- 200 g nesolených vyloupaných pistácií
- 1,5 lžičky kypřicího prášku
- 1/2 lžičky jedlé sody
- špetku soli
- 4 vejce
- 150 g mléka
- 120 zakysané smetany
- 60 g pistáciového másla
Na náplň:
- 300 g ostružin
- 2 lžíce třtinového cukru
Na krém:
- 300 g smetanového sýru
- 80 g změklého másla
- 200 g bílé čokolády
- 100 g pistáciového másla
- 2 lžíce moučkového cukru
- ovoce na ozdobu
Postup
- Předehřejte troubu na 170 °C a tři stejné formy o průměru okolo 16 cm vymažte olejem. Změklé máslo společně s olejem a cukrem vyšlehejte v robotu či ručním šlehačem do světlé a nadýchané pěny, trvá to několik minut. Mezitím pistácie v sekáčku nasekejte na velmi drobné kousky a mléko smíchejte se zakysanou smetanou a pistáciovým máslem. V další míse smíchejte mouku, nasekané pistácie, kypřicí prášek, sodu a sůl. Jakmile je máslo již světlé a vyšlehané, začněte postupně přidávat vajíčka. Vždy přidejte jedno vajíčko a počkejte, až se kompletně zašlehá, až poté přidejte další kus. Nyní do těsta zašlehejte polovinu sypké směsi. Přidejte směs mléka a zbytek sypké směsi a rychle zašlehejte do hladkého těsta. Těsto zbytečně nešlehejte více, než je potřeba, mohli byste ho přešlehat a srazilo by se.
- Hotové těsto nalijte do připravených forem, zvažte, zda jsou všechny opravdu stejné, a pečte cca 30 až 35 minut či do té doby, než špejle zapíchnutá do středu těsta nevyjde čistá. Upečené korpusy nechte vychladnout alespoň 15 minut ve formě, poté vyklopte a nechte dojít do pokojové teploty.
- Mezitím připravte náplň. Ostružiny společně s cukrem nasypte do malého hrnce a pomalu zahřívejte, dokud ostružiny nepustí šťávu, nezhoustnou a nevznikne směs konzistence hustého džemu, trvá to cca 15 minut. Bílou čokoládu nakrájejte na malé kousky a ve vodní lázni za občasného míchání rozpusťte. Ostružiny i čokoládu nechte vychladnout.
- Jakmile jsou korpusy, ostružiny i čokoláda vychladlé, připravte krém. K bílé čokoládě přidejte pistáciové máslo a promíchejte do hladké zelené omáčky. Změklé máslo společně s moučkovým cukrem vyšlehejte do světlé a nadýchané pěny, následně přidejte smetanový sýr a zašlehejte dohladka. Nakonec přišlehejte směs bílé čokolády a pistáciového másla. Výsledný krém by měl být zcela hladký, hustý a našlehaný.
- Nyní dort zkompletujte. Korpusy lehce seřízněte do roviny a první korpus pomažte tenkou vrstvou krému. Po obvodu korpusu udělejte krémem pomocí cukrářského sáčku kruh, aby náplň nevytekla, a prostředek naplňte připravenou ostružinovou náplní (viz foto výše). Přiklopte druhým korpusem a proces opakujte. Nakonec přiklopte korpusem posledním a trochou krému lehce zahlaďte. Dort nechte ztuhnout v lednici 30 minut, následně přidejte další vrstvu krému a pomocí cukrářské stěrky uhlaďte do silné a hladké vrstvy. Ozdobte čerstvým ovocem a nechte dalších 40 minut ztuhnout v lednici, poté podávejte.