K létu nějaké ty gastro prohřešky ve formě langoše na koupáku, chalupářských buřtů na pivu nebo čtvrtého kousku drobenkového koláče (protože „by se přece jinak zkazil“) zkrátka patří. Zítra to vyběháme.

Do podobné sekce patří nutnost dát si alespoň jednou za léto špekáček z ohně. A druhý den přemýšlet, co se zbylými buřty, když počasí na oheň tak úplně nevyšlo nebo měl nákupčí velké oči. Jedním z nejlepších řešení je zbylé špekáčky naložit a příští víkend nad tím běháním přemýšlet u dokonale ochucených utopenců. Já je dělám většinou v masové i veganské verzi, na kterou se mi osvědčily Táboráčky od Supervego, protože mají jemně uzenou chuť a dobré složení bez sóji.

Nejlepší utopenci (vegan i klasická verze)

Potřebujete:

  • 6 ks špekáčků, vegebuřtů či párků
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 lžička mleté papriky
  • 2 cibule
  • Párátka 
  • Čerstvé chilli papričky

Na nálev:

  • 200 ml kvasného lihového octa
  • 330 ml vody
  • 12 kuliček pepře
  • 4 kuličky nového koření
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžička soli

Postup

  1. Velkou sklenici pořádně umyjte saponátem nebo v myčce a nechte zcela vyschnout. Ocet, vodu, koření a sůl přiveďte k varu, 5 minut povařte a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
  2. Cibule nakrájejte na tenké plátky. Špekáčky oloupejte a podélně nařízněte tak, abyste je zcela nedokrojili. Uvnitř je potřete tenkou vrstvou hořčice, zlehka posypejte paprikou, vložte rozpůlené kolečko cibule a spojte párátky.
  3. Do sklenice střídavě skládejte buřty s cibulí a chilli papričkami. Zalijte vychladlým lákem a nechte v lednici alespoň 5 dnů odležet. Veganským uzeninám většinou stačí kratší doba, protože jsou měkčí. Proces můžete urychlit tím, že utopence zalijete ještě horkým nálevem. Počítejte pak s tím, že pustí část tuku, který se usadí na hladině nálevu. Utopence spotřebujete do 2 až 3 týdnů.