Lístek restaurace Lodi Pivovar je příjemně stručný (po osmi předkrmech a hlavních chodech plus sem tam sezonní nabídka), ale o to sympatičtější, byť šéfkuchař evidentně moc neuznává vegetariány (ti si vyberou ze čtyř jídel, když nepočítám sladké). Výběr buřtů na černém pivu byl nasnadě – ačkoli loď kotví u Štefánikova mostu a jste tedy v docházkové vzdálenosti z centra Prahy, šplíchání Vltavy a dřevěná paluba dodává návštěvám celoročně prázdninově-chalupářský pocit. Přímo na lodi najdete také pivovar, který kuchyni dodává suroviny – medailemi oceněnou černou třináctku Monarchie pod buřty a hořkou desítkou Legii, kterou kuchaři spolu s pivovarským mlátem přidávají do excelentního chleba, který si každý den sami pečou (a předkrm si musíme dát už kvůli němu).

Jak říká spolumajitel restaurace a šéfkuchař Jiří Novák, přes blízkost centra se u nich nejedná o žádný fine dining, ale kombinaci perfektně vyladěných jídel, které si prostě chcete dát k pivu. Smažené grundle, tažený vývar, pivovarský guláš, pivní Fish & Chips i velice challenging Chilli Cheese Burger v epické ananasové housce, na kterou už mi Jiří pod lehkým nátlakem víceméně prozradil recept, s výhledem na řeku chutnají. Před návštěvou doporučuji zkontrolovat, jestli se ten den nekoná soukromá akce, díky zastřešené palubě na lodi probíhají celoročně.

Buřty na černém pivu, chilli a rajčatech

Na 4 porce potřebujete:

  • 6 kvalitních špekáčků
  • 2 lžíce sádla
  • 2 červené papriky
  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • Čerstvé chilli dle chuti
  • Po větvičce tymiánu a rozmarýnu
  • 2 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření 
  • 2 lžíce cukru 
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 plechovka drcených rajčat 
  • 2 lžičky sladké papriky
  • 2  lžičky uzené papriky
  • 500 ml černého piva
  • Sůl & pepř

Postup

  1. Buřty podélně rozřízněte na čtvrtky a nasucho je v troubě vyhřáté na 180 °C 30 až 45 minut opékejte, aby měly kůrčičku a pustily případný přebytečný tuk.
  2. Na proužky pokrájené cibule a papriky spolu s nasekaným česnekem, chilli, bylinkami a novým kořením zpěňte na troše sádla. Zasypejte cukrem a počkejte, až se rozpustí. Vmíchejte protlak, rajčata a obě papriky, zarestujte, zalijte pivem, přidejte buřty a osolte a opepřete. Za občasného míchání vařte asi 40 minut, až vznikne hustá, kompaktní a voňavá omáčka.
  3. Dochuťte a podávejte s čerstvým (a nejlépe pivním) chlebem.