Provoňte si kuchyň rumovým závinem s čerstvě sklizenými vlašskými ořechy. Kynuté těsto je jednodušší, než se zdá, a krásně se s ním pracuje. Nádivku máte hotovou během chvilky a tento tradiční dezert vám prokazatelně vylepší podzimní dny. Potřebujete vědět víc?

kynutý ořechový závin

Ořechový závin z kynutého těsta

Na 2 záviny potřebujete:

  • 250 g hladké mouky
  • 150 ml mléka
  • ½ kostky droždí
  • 30 g cukru krupice
  • ½ lžičky soli
  • 50 g oleje
  • 1 žloutek na potření

Na ořechovou náplň:

  • 150 ml mléka či smetany
  • 300 g vlašských ořechů
  • 70 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr 
  • 1 bílek
  • 50 g medu
  • 1 bio citron
  • 1 lžička mleté skořice
  • 70 g piškotů nebo sušenek

Na dokončení:

  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce rumu
  • 2 lžíce cukru moučka
kynutý ořechový závin

Postup

  1. Do mísy robota odvažte mouku. Mléko ohřejte. Do jiné misky rozdrobte droždí, rozmíchejte ho s cukrem na tekutou kašičku, přidejte lžíci mouky z mísy a 50 ml mléka a nechte 15 minut v teple vzejít. K tomu dobře poslouží lehce vyhřátá a vypnutá trouba.
  2. Mezitím k mouce přidejte sůl, zbylé mléko, olej (slunečnicový či řepkový) a poté vzešlý kvásek. Pomocí robota s hnětacími háky nebo ručně těsto 10 až 15 minut propracovávejte, díky tomu se uvolní lepek a s těstem se bude krásně pracovat. Přikryjte ho utěrkou a nechte hodinu v teple kynout.
  3. Mezitím připravte náplň. Mléko přiveďte k varu. Do mísy si připravte mleté ořechy a oba cukry, zalijte vroucím mlékem a promíchejte. Za stálého míchání nyní přidejte bílek, díky kterému náplň trochu zpevní. Vmíchejte i med, nastrouhanou citronovou kůru (jen její žlutou část, bílá je hořká), skořici a rozmixované piškoty a nechte vychladnout.
  4. Vykynuté těsto rozdělte na poloviny a z každé na pomoučené ploše vyválejte tenký obdélník. Potřete polovinou náplně, srolujte, přesuňte v dostatečné vzdálenosti od druhého štrúdlu na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným žloutkem, několikrát propíchejte vidličkou, aby záviny nepukly, a nechte ještě asi 15 minut kynout.
  5. Mezitím rozehřejte troubu na 180 °C. Záviny do ní vložte a pečte 20 až 25 minut dozlatova. Ihned po upečení potřete horké záviny směsí rozpuštěného másla s rumem. Alkohol se vypaří, ale krásná vůně zůstane, proto tento krok určitě nevynechejte. Po vychladnutí pocukrujte.

Tip: Cukru do náplně dejte jen 50 g, ale přidejte 2 lžíce meruňkové zavařeniny. S rumem a ořechy skvěle funguje.