Provoňte si kuchyň rumovým závinem s čerstvě sklizenými vlašskými ořechy. Kynuté těsto je jednodušší, než se zdá, a krásně se s ním pracuje. Nádivku máte hotovou během chvilky a tento tradiční dezert vám prokazatelně vylepší podzimní dny. Potřebujete vědět víc?
Ořechový závin z kynutého těsta
Na 2 záviny potřebujete:
- 250 g hladké mouky
- 150 ml mléka
- ½ kostky droždí
- 30 g cukru krupice
- ½ lžičky soli
- 50 g oleje
- 1 žloutek na potření
Na ořechovou náplň:
- 150 ml mléka či smetany
- 300 g vlašských ořechů
- 70 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 1 bílek
- 50 g medu
- 1 bio citron
- 1 lžička mleté skořice
- 70 g piškotů nebo sušenek
Na dokončení:
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce rumu
- 2 lžíce cukru moučka
Postup
- Do mísy robota odvažte mouku. Mléko ohřejte. Do jiné misky rozdrobte droždí, rozmíchejte ho s cukrem na tekutou kašičku, přidejte lžíci mouky z mísy a 50 ml mléka a nechte 15 minut v teple vzejít. K tomu dobře poslouží lehce vyhřátá a vypnutá trouba.
- Mezitím k mouce přidejte sůl, zbylé mléko, olej (slunečnicový či řepkový) a poté vzešlý kvásek. Pomocí robota s hnětacími háky nebo ručně těsto 10 až 15 minut propracovávejte, díky tomu se uvolní lepek a s těstem se bude krásně pracovat. Přikryjte ho utěrkou a nechte hodinu v teple kynout.
- Mezitím připravte náplň. Mléko přiveďte k varu. Do mísy si připravte mleté ořechy a oba cukry, zalijte vroucím mlékem a promíchejte. Za stálého míchání nyní přidejte bílek, díky kterému náplň trochu zpevní. Vmíchejte i med, nastrouhanou citronovou kůru (jen její žlutou část, bílá je hořká), skořici a rozmixované piškoty a nechte vychladnout.
- Vykynuté těsto rozdělte na poloviny a z každé na pomoučené ploše vyválejte tenký obdélník. Potřete polovinou náplně, srolujte, přesuňte v dostatečné vzdálenosti od druhého štrúdlu na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným žloutkem, několikrát propíchejte vidličkou, aby záviny nepukly, a nechte ještě asi 15 minut kynout.
- Mezitím rozehřejte troubu na 180 °C. Záviny do ní vložte a pečte 20 až 25 minut dozlatova. Ihned po upečení potřete horké záviny směsí rozpuštěného másla s rumem. Alkohol se vypaří, ale krásná vůně zůstane, proto tento krok určitě nevynechejte. Po vychladnutí pocukrujte.
Tip: Cukru do náplně dejte jen 50 g, ale přidejte 2 lžíce meruňkové zavařeniny. S rumem a ořechy skvěle funguje.