Pokud vás na vánoční trhy kromě sváteční atmosféry a vůně klobás smíchané se svařákem lákají především pečené kaštany, dnešní cukroví bude něco pro vás. Akorát bez spálených prstů, pošlapaných bot a vinných fleků na kabátu.
Nepečené kaštanové cukroví s rumem
Na 50 kuliček potřebujete:
- 400 g vařených jedlých kaštanů
- 120 g piškotů nebo sušenek
- 125 g rozpuštěného másla
- 30 g rumu, brandy nebo koňaku
- 20 g holandského kaka
- 60 g cukru moučka
- 1 špetka soli
- 1 lžička vanilkového extraktu
Na polevu (nebo obalte jen v kakau):
- 4 balení Ledových kaštanů či 200 g čokolády
- 1 lžíce oleje
Postup
- Piškoty rozmixujte nebo rozdrťte na jemný prášek a dejte do mísy. Po částech rozmixujte nebo v mlýnku pomelte také kaštany, přidejte je k piškotům, zalijte máslem a rumem, přidejte kakao, cukr, sůl a vanilku a rukama propracujte na konzistentní směs.
- Ochutnejte a případně doslaďte. Pokud budete kuličky máčet v čokoládě, nejspíš to nebude třeba, pokud jen obalovat v holandském kakau, cukru dejte o něco více. Směs můžete dosladit také dobrým džemem.
- Z hmoty vytvarujte kuličky, které nechte vychladit v lednici (čokoláda na nich pak bude lépe tuhnout). Čokoládové tyčinky nebo čokoládu spolu s olejem rozpusťte a kuličky ve směsi máčejte. Pomáhejte si dvěma kovovými špejlemi nebo vidličkami, nechte vždy stéct přebytečnou polevu a kuličky odkládejte na mřížku či pečicí papír. Když vám nějaká poleva zbude, kaštany s ní ještě postříkejte nebo ji použijte do rumových koulí.
- Jednodušší varianta je kuličky jen zlehka obalit v holandském kakau nebo čokoládové rýži.
Jak uvařit a oloupat kaštany: Já si po mnoha pokusech loupání kaštanů ráda odpustím a raději je kupuji již uvařené a oloupané (mají např. na Rohlíku, případně v supermarketech v zimě seženete mrazené pyré), nicméně je můžete připravit i doma.
Zde najdete návod na kaštany pečené v troubě, případně je na vypouklé straně nařízněte do kříže už před vařením, asi 30 minut je povařte a poté jim, dokud jsou ještě horké, oloupejte tvrdou svrchní i tenkou vnitřní slupku.