Banány s arašídovým máslem jsou skvělou kombinací završenou jemným kakaovým krémem. Takový koláč se bude na prostřeném stole vyjímat nejen vizuálně, ale především chuťově. Je velmi jednoduchý na přípravu a spotřebujete do něj případný přebytek zralých banánů. Právě díky nim často vznikají nečekané a neodolatelné pochoutky. Mezi své favority řadíme třeba veganské brownie, vláčný bezlepkový chlebíček nebo banánový koláč se slaným karamelem.
Banánový koláč s arašídovým máslem & kakaovo-máslovým krémem
Na formu 24 x 20 cm potřebujete:
- Olej na vymazání
- 4 zralé banány
- 2 vejce
- 60 g kokosového oleje
- 50 g jemného arašídového másla
- 40 g medu
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 190 g hladké mouky
- 1,5 lžičky prášku do pečiva s vinným kamenem
- Špetku soli
- 30 g strouhaného kokosu
- Sušené drcené květy na ozdobu
Na máslovo-kakaový krém:
- 120 g změklého másla (část lze nahradit arašídovým)
- 80 g smetanového sýru
- 80 g moučkového cukru
- 20 g kakaa
- 1 lžičku vanilkového extraktu
Postup
- Formu vymažte olejem a vyložte pečicím papírem. Banány rozmačkejte vidličkou a v míse robota smíchejte s vejci, kokosovým olejem, povoleným arašídovým máslem, medem a vanilkou.
- Ke směsi vmíchejte prosetou mouku s práškem do pečiva a solí. Nakonec přimíchejte strouhaný kokos.
- Těsto nalijte do připravené formy, rovnoměrně rozprostřete až ke krajům a pečte při 180 °C 35 minut, dokud nezpevní. Koláč nechte na mřížce zcela vychladnout.
- Změklé máslo se smetanovým sýrem pokojové teploty vyšlehejte do světlé nadýchané konzistence. Poté zašlehejte prosetý moučkový cukr s kakaem a vanilkový extrakt.
- Máslový krém můžete dát ještě na chvilku do lednice, než korpus zcela vychladne. Krém na koláč rozetřete v nadýchaných vrstvách, ozdobte jej sušenými květy a rozkrájejte na porce.